İzmir’de geleneksel Hakkari düğünleri

Kültürel yaşam insanın öz kimliğidir, kimlik ise varlığını belgesidir. Kültürel kimliklerini koruyamayan toplumlar zamanla dejenerasyona uğrayarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.

HABER - Mehmet Sait DEĞER

Dil, inanç, giyim – kuşam, müzik, el sanatları gibi gelenek ve görenekler bir toplumu ayakta tutan ve varlığının devamı için en temel mekanizmalardır… Bu mekanizmalar zedelendiğinde kültürel cılızlık başlar. Dolayısıyla Kültürel yaşamın tamamen erimesine sebep olup zamanla yok oluşuna zemin hazırlar. Tam da bu noktada dirençli kültür toplumsal sahiplenmeyle ayakta kalarak bütün kemirgenliklere bir anlamda meydan okuyarak halkların ayakta kalmasını sağlar. Aksi taktirde kültürel değerlerini korumayan toplumlar yok olma ya da yok edilme tehlikesi yaşar.

d4.jpgBunun için insan; nerede olursa olsun, doğup büyüdüğü topraklardan olumlu veya olumsuz; çeşitli gerekçelerden dolayı ayrılmak zorunda kalsa bile öz kültürü ile varlığını sürdürüp yaşam öyküsünü bir nevi dünyanın en güzel kilimi gibi ilmik ilmik örerek kimliğini korumalıdır!

dugun.jpg

Bu konuda Hakkarililerin çabası alkışlanacak boyuttadır. Hakkarililer, yaşadıkları her ortamda kültürlerini korumak için örnek bir çaba göstermektedir. Bu çaba, onları kültürel kimlikleri ile hem yaşamaya hem de kültürlerini yaşatmaya, sürdürülebilir zemini nesilden nesile aktarmaktadır..!

d3.jpg

Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşayan Hakkarililer başta düğünleri olmak üzere bu hassasiyetlerini birçok alanda göstererek tam da bu noktada elçilik yapıp kültürlerini korumaktadır. Tıpkı İzmir’de yaşayan Kızılboğa ve Tekin ailesi gibi..!

d5.jpg

İzmir’in Buca ilçesi Çamlıkule mahallesinde yaşayan Hakkarili genç Cüneyt Kızılboğa ile Kübra Tekin’in düğün töreni bu kültürün yaşatıldığının örneğini bariz bir şekilde ortaya koymaktadır. Açık havada yapılan ve yüzlerce davetlinin katıldığı düğün töreninde halaylar çekilerek adeta kültürel şölen yaşatıldı.

Yeğeni Cüneyt Kızılboğa’nın düğününe katılmak için Hakkari’den İzmir’e gelen Osman Kızılboğa, bulundukları her yerde geleneklerine düğünlerini yaptıklarını belirterek, “Bugün yeğenimin düğünü, Hakkari’den geldik. Biz dedelerimizden, babalarımızdan ve büyüklerimizden miras olarak bırakılan geleneklerimizi her yerde devam ettiriyoruz. Örf adetlerimizi her yerde sürdürüyoruz. Gençlerimize mutluluklar diliyorum” dedi.

d2.jpg

Grubuyla birlikte düğüne renk katan sanatçı Amedli Sinan ise, “Memlekette düğünlerimiz nasıl yapılıyorsa İzmir’de ve diğer metropollerde de aynı şekilde geleneklerimize göre devam ediyor. Buralarda da aynı şekilde örf adetlerimiz devam ediyor” diye ifade etti.

Damat Cüneyt Kızılboğa da düğünlerini Hakkari’de olduğu gibi büyükşehirlerde yaptıklarını kaydederek şöyle dedi:

Memleketimizde geleneklerimiz ve göreneklerimiz neyse büyük şehirlerde de aynı şekil devam ettiriyoruz. Başta düğünlerimiz olmak üzere burada da bütün geleneklerimizi aynı şekil devam ettiriyoruz.

d6.jpg

d11.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum