'İşveren çalışanını bedelli askerlik yüzünden kovamaz'

'İşveren çalışanını bedelli askerlik yüzünden kovamaz'

Bedelli askerlikten faydalanacakların en çok kafasını kurcalayan konulardan biri de, 21 günlük askerlik süresinde işlerini kaybederlerse ne yapacakları...

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yürürlüğe giren bedelli askerliğe başvurular başladı. Peki, çalışan kişilerin 21 günlük eğitim süresinde işverenine karşı hakları ne?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Melis Elmen, bedelli askerlik yapacak çalışanların bu süreçte izleyebileceği yolları anlattı. Elmen, işverenin askere gidiyor diye çalışanını işten çıkaramayacağını söylerken çıkarması durumunda da tazminat ödemekle yükümlü olduğunu vurguladı. Elmen, bedelli askerlik yapacak çalışanların iki yol izleyebileceğini belirterek şunları söyledi:

İKİ SEÇENEK VAR: ÜCRETSİZ İZİN VEYA TAZMİNAT

“Başvuru yapıldıktan sonra aldıkları kağıtları iş yerine beyan edecekler. Bedelli askerlik yapacak kişinin iki seçeneği var: Birincisi, 21 gün boyunca ücretsiz izinli sayılmak. Yani 21 gün sonra döndüğünde işinden olmamak isteyenler işine başlayabilir. İşveren işçiyi işe almak ve ücretsiz izinli saymak zorunda. İzinden, ücretinden kesemez. İşveren, işçinin sadece o döneme ait ücretini ödemeyecek. İkinci olarak, işinden ayrılmak isteyen ve 21 gün sonra farklı bir yola gitmek isteyenler varsa, tazminatlarını alabilecekler. Askerlik sebebiyle, en son çalıştığı iş yerindeki süre kadar tazminatlarını talep edebilecekler.”

‘İŞE İADE DAVASI AÇILIR’

İşçi ve işveren arasında 21 günün yaratacağı olası sorunlara değinen Elmen, “İşveren ‘ben seni 21 gün izinli saymıyorum, işten atıyorum’ diyebilir. İşten atarsa zaten tazminatını vermek zorunda. İşçi o işten çıkmak istemiyorsa, zorla atıldıysa ihtar çekmek ve işe iade davası açmak gibi hukuki yollarımız var. İşveren askere gidiyor diye çalışanını işten çıkaramaz. Performans düşüklüğü gibi sebeplerden işten çıkarabilir ama bunu yazılı olarak beyanlarla kişiye daha önceden sunmuş olması gerekiyor. Vatani bir görev olduğu için işverenlerin de işçilere bu konuda dostane davranmasını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.