İsveç parlamentosunda Demirtaş önergesi

İsveç parlamentosunda Demirtaş önergesi

İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Lawen Redar, yazılı bir soru önergesiyle Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunu İsveç Parlamentosu’nun gündemine taşıdı.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi (SAP) Milletvekili Lawen Redar, cezaevinde bulunan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması için parlamentonun girişimde bulunması amacıyla hükümetin görevlendirilmesini istedi.

Redar, 143 yıl hapis cezasına çarptırılması istenen Demirtaş’ın “siyasi düşüncelerini açıkladığı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiği için tutuklandığı” değerlendirmesinde bulunduktan sonra AK Parti Hükümeti’nin hukuka aykırı olarak Demirtaş’ı cezaevinde tuttuğunu söyledi.

Redar, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sonuç olarak Demirtaş’ın tutuklama nedeninin hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde çoğulculuğu boğmak ve özgür siyasi tartışmaları sınırlamak olduğunu belirtti. AİHM oy birliğiyle Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istedi” dedi.

‘CEZAEVİNDE TUTULMASI ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI’

Evrensel’de yer alan habere göre, Türkiye hükümetinin AİHM kararlarına uymayacağını açıkladığını belirten Redar, sözlerine şunları ekledi:“Buna karşı İsveç güçlü bir tepki göstermeli. Demirtaş’ın özgürlüğüne kavuşması için parlamentonun karar almalı ve İsveç hükümetini görevlendirmeli. Bir hukukçu olarak bugüne kadar AİHM’nin tutuklu politikacılar hakkında çok net ve oy birliği ile karar aldığına ilk kez şahit oldum. Demirtaş’ın cezaevinde tutulması uluslararası hukuka aykırı. Temelsiz suçlamalarla tutuklandı. AİHM tüm bunları açıkça belirtti. Demirtaş’ın serbest bırakılmasına karar verdi.”Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin Demirtaş’ın son yapılan duruşmasına üç temsilci yolladığını söyleyen Rader, AK Parti hükümetinin İsveç ve diğer uluslararası gözlemcilerin duruşmalarda gözlemci olarak bulunmalarını engellemesini kınadıklarını ifade etti.

Redar, İsveç’te hükümetin kurulmasından sonra parlamentonun soru önergesini kabul etmesini ve Demirtaş’ın özgürlüğüne kavuşması için girişimde bulunmasını umduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.