İstihdam teşviki paketinde 30 madde kabul edildi

İstihdam teşviki paketinde 30 madde kabul edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin 43 maddesinden 30 maddesi kabul edildi.

Sabah gazetesinin haberine göre pakette öne çıkan maddeler şu şekilde:

*İstihdamda öncelik 12 aydan daha uzun süredir işsiz olanlara verilecek.

*1 Ocak 2019-17 Nisan 2020 tarihleri arasında çıkardığı çalışanı geri alanın primi devletten olacak.

* Bu kişileri alan işverene günlük 44,15 lira ödeme yapılacak.

*Yasa sonrası 30 günde başvuran işçi için devlet 1,324 lira destek verecek

*Destek fesih yasağı süresince devam edecek

*Bu işverenlere sigortasız çalıştırmışsa geriye dönük ceza verilmeyecek.

*8 milyon çalışana verilen 16 milyar liralık asgari ücret desteği süreceki.

*İşe başladıktan sonra ücretsiz izne çıkarılanlar aylık bin 168 lira nakdi ücret desteğinden yararlanacak.

*İlave istihdama prim desteği verilecek.

*Destek süresi 12 ay olacak. Kadın, genç ve engellide 18 aya çıkacak.

"Amaç, kıdem tazminatını sıfırlamak"

Diğer yandan kimi sendikalar ve muhalefet milletvekilleri paketin “belirli iş sözleşmesi” maddesini eleştiriyor.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre teklif 25 yaş altı ve 50 yaş üstünde kişilerle, 2 yılı geçmemek üzere “belirli iş sözleşmesi” yapılmasının önünü açıyor.

İhbar ve kıdem tazminatlarını, dolayısıyla iş güvencesini ortadan kaldıracak düzenlemeye Türk-İş, DİSK ve Hak-İş karşı çıkarken, TİSK bir yaş ayrımı olmaksızın tüm çalışanları kapsamasını istedi.

Hak-İş Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların hiçbir şarta bağlı olmaksızın belirli süreli iş sözleşmesiyle istihdam edilmesi durumunda kıdem ve ihbar tazminatı gibi haklardan yararlanamayacağını, bunun büyük mağduriyetler yaratacağını söyledi.

DİSK Toplu Sözleşmeler Daire Müdürü Engin Sezgin, “Bu maddenin bizim çalışma hayatımıza yansıması bir felakettir, fecaattir. Kesinlikle geri çekilmelidir” dedi.

CHP milletvekili Süleyman Girgin, “Amaç, kıdem tazminatını sıfırlamak, işe iade davası açılmasının önünü kesmek, ihbar tazminatı verilmesinin önünü kesmek. Herhalde bu virüs, iktidarla ve sermayeyle iş birliği yaptı da bizim haberimiz yok. Bu teklifin çekilmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.