İstanbul'daki Afganistan konferansının tarihi belli oldu

İstanbul'daki Afganistan konferansının tarihi belli oldu

Türkiye, 24 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında Afganistan barış sürecine ilişkin bir konferansa ev sahipliği yapacağını duyurdu. Ancak Taliban, açıklanan tarihleri kabul ettiği bilgisini doğrulamadı.

 
Mayıs 2019'da Moskova'daki bir konferansta Afgan siyasetçilerle görüşen Taliban temsilcileri

Mayıs 2019'da Moskova'daki bir konferansta Afgan siyasetçilerle görüşen Taliban temsilcileri

Türkiye'de Afganistan barış sürecine dair yapılması planlanan konferansın tarihi belli oldu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'daki toplantıların 24 Nisan'dan 4 Mayıs'a kadar süreceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye, Katar ve Birleşmiş Milletler'in (BM) eş düzenleyiciliğindeki "yüksek düzeyli ve kapsayıcı" konferansa hem Afganistan hükümetinin hem de Taliban'ın temsilcilerinin katılacağı belirtildi.

Reuters'a konuşan bir diplomatik kaynak, konferansa, İran ve Afganistan'ın diğer komşuları dâhil 20'den fazla ülkenin de davet edildiğini söyledi.

Konferansının amacının, "Afganistan'ın geleceğine ilişkin ortak bir görüşü yansıtacak kurucu ilkelerin belirlenmesi, siyasi çözüm için yol haritası oluşturulması ve çatışmalara son verilmesi hususlarında müzakereci taraflara yardım sağlamak" olduğu ifade edildi.

Açıklamada, "Konferansın, tüm tarafların kapsamlı barış, istikrar ve refaha ulaşma yolunda Afganistan halkına verilen desteği yeniden vurgulamaları bağlamında önemli bir fırsat teşkil etmesi, eşdüzenleyicilerin beklentisini oluşturmaktadır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca, "konferansa katılım hususunun ve toplantıların gündeminin" Afgan taraflarla kapsamlı şekilde istişare edildiğini bildirdi.

Taliban doğrulamadı
Ancak Reuters'ın haberine göre Taliban, açıklanan tarihleri kabul ettiği bilgisini doğrulamadı. Taliban sözcüsü Muhammed Naim, "Bu konuda kendi içimizdeki tartışmalarımız henüz sonuçlanmadı. Bizim tartışmalarımız sonuçlanmadan tarih belirlenemez" açıklamasında bulundu.

Taliban, Pazartesi günü yayımladığı açıklamada, daha önce 16 Nisan'da düzenlenmesi planlanan konferansa, zamanlaması nedeniyle katılamayacağını duyurmuştu.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric ise bugün New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Taliban'ın konferansa katılacağına dair "umudunun çok fazla" olduğunu belirtti.

Türkiye'nin açıklamasının ardından uluslararası haber ajanslarına konuşan ABD'li yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden'ın 11 Eylül saldırılarının 20'nci yıl dönümüne kadar Afganistan'daki tüm Amerikan askerlerini çekme kararı aldığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.