İstanbul’da Belirsizlik Sürüyor: Gözler YSK’da

İstanbul’da Belirsizlik Sürüyor: Gözler YSK’da

Ak Parti'nin İstanbul’da belediye başkanlığı seçimlerinin “olağanüstü itiraz” gerekçesiyle iptal talebinde bulunmasına Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) nasıl bir hukuki değerlendirme yapacağı merak ediliyor.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul’da Binali Yıldırım’la CHP’li Ekrem İmamoğlu arasındaki oy farkı 14 binler civarına indiği gerekçesiyle “şaibe” iddiasını yineledi ve iptal talebinde bulunulacağını açıkladı.

Yavuz, 298 sayılı kanunda olağanüstü itiraz yolunun öngörüldüğünü belirterek, “Biz de bu yolu kullanarak, bütün bu anlattıklarımızı ve bugün dile getirdiklerimizi de dilekçemize işlemek suretiyle diyeceğiz ki; seçimin sonucunu çok net etkileyecek, seçimin sonucuna çok net müessir olacak olaylar ve haller var. Onun için bu olağanüstü itiraz yolunu kullanıyoruz. ‘İstanbul'da seçimin yenilenmesini istiyoruz’ diyeceğiz” dedi.

Yavuz, YSK’nın Ak Parti'nin talebini reddetmesi halinde ne olacağı sorusuna ise, “YSK’nın verdiği kararlar kesindir ve hepimizi bağlar. Ama şüphe, şaibe ortadan kalkmamış olur. Bütün bunlara ilişkin net bir karşılık ortaya konmamış olur. 5 yıl boyunca bu şaibe, şüphe, bunun meşruiyeti konuşulur” yanıtını verdi.

Yavuz’un bu açıklaması ardından Ak Parti'nin bugün YSK’ya İstanbul için 31 Mart seçimi sonuçlarını iptal ettirmek üzere başvurduğu bilgisi gündeme geldi. Ancak bunun üzerine Yavuz, bu sefer Twitter aracılığıyla “İstanbul seçimlerinin yenilenmesi hususunda yapmayı düşündüğümüz başvuru, henüz gerçekleşmemiştir. Söz konusu bu olağanüstü itiraz yolunu önümüzdeki günlerde kullanmayı düşünüyoruz” açıklaması yaptı.

YSK’nın İstanbul’da Büyükçekmece ilçesinde seçim iptaliyle ilgili kararını Çarşamba günü verecek. YSK’nın kararının İstanbul geneli için de emsal oluşturabileceği vurgulanıyor.

Ak Parti Çok büyük usulsüzlükler görüyoruz

Ak Parti’li Yavuz, bugünkü basın toplantısında, YSK’nın gece yarısı İstanbul seçimi konusunda verdiği 51 sandıkta tüm oyları yeniden sayma kararını yeterli bulmadıklarını bildirdi.

YSK’dan İstanbul’daki kargaşaya son vermesini beklediklerini vurgulayan Yavuz, “Bazı ilçelerde oyların tümünün sayımına karar verilmiş, bazı ilçeler sadece geçersiz oyların sayımına karar vermiş. Bazı ilçelerde torba açılıyor, torbanın içinde maddi usulsüzlükler, eksiklikler varsa o bilakis geçerlisine, geçersizine bakmadan sayılıyor. Ama bazı ilçelerde sayılmıyor. Bu kargaşa, şaibe, şüphe ortadan kalkmadı. Oy sayımı yapılan yerlerde çok büyük usulsüzler görüyoruz” dedi.

CHP: “İmamoğlu’na oylar gidince şaibe AKP’ye gidince milli irade”

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İçişleri Bakanlığı’nın Büyükçekmece’de seçmen tespitinde bulunmasını yasaya aykırı olduğunu savundu ve “Kimsenin, Türk polisini siyasi mülahazalarla vatandaşları terörize etmeye, vatandaşlara korku salmak amacıyla kullanmaya hakkı yoktur. Seçimlerden önce seçmen listeleri askıya çıkmış, 31 Ocak tarihine kadar bu listelere yapılan itirazlar yapılmış, bu listelerde gerekli düzeltmeler yapılmış. Bu itiraz süreci bittikten sonra bu listeler kesinleşmiş. Listeleri kim kesinleştiriyor? YSK. YSK kararları da kesin. Şimdi seçim bitmiş, bu listeler üzerinden uyuşmazlık çıkartmaya çalışıyorsunuz. Bu mümkün değil” diye konuştu.

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “İşin rengi ortadadır. İstanbul'da 39 ilçe belediyesinin 24'ünü Adalet ve Kalkınma Partili belediye başkan adayları kazandı. Kazanan bu belediye başkanlarının oylarını sayan sandık kurulları da Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız İmamoğlu'nun oylarını sayan sandık kurulları da aynı. Adalet ve Kalkınma Partili belediye başkanları seçilince milli irade, İmamoğlu'na oylar gidince şaibe. Buna kargalar dahi güler” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.