İstanbul yenilenen seçimler için sandık başında!

İstanbul yenilenen seçimler için sandık başında!

Türkiye'nin sonucunu merakla beklediği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Seçimi, Türkiye saatiyle 08.00'de başladı.

10 milyon 560 bin 963 seçmen, İstanbul geneline kurulacak 31 bin 342 sandıkta oy kullanacak.

31 Mart'ta yapılan seçimlerde 19 yarışmışken bu kez 15 adayın seçimden çekilmesiyle dört aday seçmenin karşısına çıkıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışının 31 Mart'ta olduğu gibi yine Cumhur İttifak'nın desteklediği AKP adayı Binali Yıldırım ve Millet İttifakı'nın CHP'li adayı Ekrem İmamoğlu.

İmamoğlu, üç ay önce yapılan seçimde Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım'dan 13 bin 729 oy fazla almasına rağmen YSK'nın “kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı ve 754 sandıkta görev alan sandık başkanlarının kanuna aykırı bir biçimde seçildiği” kararı sonucu mazbatasını yitirdi

İptal edilen seçimlerde İmamoğlu, 4 milyon 171 bin 118 oyla seçmenlerin %48,80'inin desteğini alırken, 4 milyon 149 bin 656 seçmenin oy verdiği Yıldırım'ın oranı %48,55'te kaldı.

31 Mart'ta 103 bin 300 oy alan Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar ve 17 bin 377 oy alan Vatan Partisi adayı İlker Yücel de bir kez daha şans arayacak.

Üç ay önce oyların %1,21'ini alan 15 aday ise yenilenen seçimde yer almayacak.

Türkiye saatiyle 08:00’de başlayan oy verme işlemi, 17:00’de sona erecek. Seçim kampanyası ise dün akşam 18:00’den itibaren sonlandırıldı.

Seçmen bilgi kağıdı ulaşmayan İstanbullular, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebiliyor.

Seçimler sırasında İstanbul Valiliği tarafından üst düzey güvenlik önlemleri alındı. Seçim Güvenliği Tedbirleri Planı yürürlüğe koyan valilik, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) oluşturdu.

Güvenlik amacıyla İl Jandarma Komutanlığı’ndan, Emniyet Müdürlüğü’nden ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan toplam 52 binin üzerinde personel görevlendirildi. İstanbul dışından da 2 binin üzerinde güvenlik personeli getirilirken valilik tüm birimlerin yeterli sayıda kara, deniz ve hava aracıyla araçlarıyla seçim günü görevlendirildiğini açıkladı.

Seçimle ilgili yayınlara yönelik yasak Türkiye saatiyle 21:00'de kaldırılacak. Ancak YSK 31 Mart seçimlerinde yayın yasağını 21:00'den önce kaldırmıştı.

​İmamoğlu Üsküdar'da, Yıldırım Pendik'te son mitinglerini düzenledi

Bu arada yarışın iki büyük adayı dün seçim yasaklarından önce son mitinglerini düzenledi. Son mitingini Üsküdar'da yapan CHP adayı İmamoğlu, vaatlerini anlattı, "İstanbul'u 16 milyon insanla birlikte yöneteceğiz" diye konuştu.

Son mitingini Pendik'te düzenleyen Ak Parti adayı Binali Yıldırım da seçmenlerine yaptığı konuşmada, "Bu iş tamam" mesajı verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.