İsrail'den ABD'ye Kürdistan çağrısı

İsrail'den ABD'ye Kürdistan çağrısı

İsrail Adalet Bakanı Ayelet Şaked, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunu desteklediklerini söyledi. Şaked, ABD'ye de süreci destekleme çağrısı yaptı.

srail Adalet Bakanı Ayelet Şaked, ülkesinin bağımsız bir Kürdistan kurulmasında çıkarı olduğunu söyleyerek, Batılı ülkelere Erbil bağımsızlık girişimini destekleme çağrısı yaptı. Şaked, “İsrail ve Batılı ülkelerin Kürdistan devleti kurulmasında büyük çıkarı var. ABD’nin süreci desteklemesinin vaktinin geldiğine inanıyorum” dedi.

‘EN AZINDAN IRAK KÜRDİSTANI’NDA…’

Şaked, İsrail’in ‘en azından Irak Kürdistanı’ndaki Kürtlerin bağımsızlığını desteklediğini’ söyledi. İsrailli bakan bu açıklamaları, 60’dan fazla ülkeden 1000’den fazla savunma, istihbarat ve emniyet yetkililerinin buluştuğu IDC Herzliya uluslararası terörle mücadele konferansının açılış konuşmasında yaptı.

NETANYAHU NE DEMİŞTİ?

Bu sözler, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin bugüne dek İsrail’den yapılan en net açıklama olma özelliğini taşıyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ağustos ortasında ülkesini ziyaret eden Amerikalı Kongre üyeleriyle sohbetinde Irak’ta bağımsız bir Kürdistan devletinin kurulmasını desteklediğini söylediği öne sürülmüştü. Ancak bu iddiaya dair resmi açıklama yapılmamıştı.

ABD ise referanduma dair açıklamaların Irak’ın birliğine vurgu yapıyor. Washington referanduma doğrudan karşı çıkmamakla birlikte, böyle bir oylamanın IŞİD’le mücadeleyi sekteye uğratacağını savunuyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum