İsrail: Gazze sınır çitlerinin kontrolü ele geçirildi, yeni sızma olmadı: İki tarafta ölü sayısı 1500'ü geçti

İsrail: Gazze sınır çitlerinin kontrolü ele geçirildi, yeni sızma olmadı: İki tarafta ölü sayısı 1500'ü geçti

İsrail ordusu Gazze sınırındaki çitlerin kontrolünü sağladığını ve dünden bu yana yeni sızma olmadığını duyurdu. İsrail'de ölenlerin sayısı 900'e yükselirken, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölenlerin sayısı 700'ü geçti.

İsrail, Gazze sınırında kontrolü yeniden tesis ettiğini ve Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların hafta sonu başlattıkları "Aksa Tufanı" saldırısı sırasında çiti yıktıkları yere mayın döşediğini söyledi. İsrail ordu radyosu tarafından yayınlanan açıklamalarında ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari pazartesi gününden bu yana Gazze'den yeni bir sızma olmadığını söyledi. Silahlı Filistinli grupların sınır ötesi tüneller kullandığı yönündeki söylentilere de yanıt veren Hagari, ordunun elinde böyle bir bulgu olmadığını söyledi.

İSRAİL GECE BOYUNCA 200'DEN FAZLA YERİ VURDUĞUNU DUYURDU

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) gece boyunca Gazze'de 200'den fazla yerin vurulduğunu açıkladı. "Son saatlerde IDF savaş uçakları ve gemileri Gazze Şeridi boyunca terör örgütlerine ait birçok hedefi vurdu. Düzinelerce savaş uçağı gece boyunca Rimal mahallesi ve Han Yunus'ta 200'den fazla hedefe saldırdı" dendi ve yıkılan binaları gösteren bir video paylaşıldı. Basında çıkan haberlere ve görgü tanıklarına göre, saldırıya uğrayan yerler arasında apartman blokları, camiler ve hastaneler vardı. İsrail ayrıca sabit telefon, internet ve cep telefonu hizmetlerini etkileyebilecek özel Filistin Telekomünikasyon Şirketi'nin merkezini de bombaladı. İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi'ndeki hedefleri denizden ve havadan vurduğunu, bunların arasında İslami Cihad'a ait olduğunu söylediği bir silah deposunun ve Gazze sahil şeridindeki Hamas hedeflerinin de bulunduğunu açıkladı.

BM: 790 KONUT YIKILDI, 5 BİNDEN FAZLASI AĞIR HASAR ALDI

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Salı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında 790 konutun yerle bir olduğunu ve 5 bin 330 konutun da ağır hasar gördüğünü bildirdi. Üç su ve sanitasyon tesisinin hasar görmesi 400, bin kişiye verilen su hizmetinin kesilmesine neden oldu.

İKİ FİLİSTİNLİ GAZETECİ ÖLDÜ

Hamas'a bağlı medya, İsrail'in Pazartesi günü geç saatlerde Gazze Şeridi'ndeki evlere düzenlediği saldırılarda en az 20 kişinin öldüğünü söyledi. Filistin medyası ayrıca İsrail'in Gazze Şehri'ndeki bir binaya düzenlediği hava saldırısında iki Filistinli gazetecinin öldüğünü ve üçüncü bir gazetecinin de ciddi şekilde yaralandığını duyurdu.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI: 100'DEN FAZLA KİŞİ ESİR ALINDI

İsrail'in son hava saldırıları, Hamas'ın İsrail'in uyarı yapmadan bir Filistinlinin evini bombaladığı her seferde bir İsrailli esiri infaz edeceği tehdidinde bulunmasının ardından geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, 100'den fazla kişinin de Filistinli gruplarca esir alındığını söyledi. İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gilad Erdan ise Pazartesi günü CNN'e verdiği mülakatta Gazze Şeridi'nde 100 ila 150 arasında İsraillinin tutulduğunu söyledi.

Hamas sözcüsü Ebu Ubeyde pazartesi günü yaptığı açıklamada esir tutulan onlarca İsrailliyi öldürme tehdidinde bulunmuştu. Ubeyde, İsrail'in uyarı yapmadan sivil bir evi bombaladığı her saldırı için Hamas'ın bir İsrailli esiri infaz edeceğini ve infazı yayınlayacağını söylemişti. Hamas ve İslami Cihad İsrail'in içinden kaçırılan 130'dan fazla asker ve sivili ellerinde tuttuklarını söylemişti.

HAMAS ÜYESİ BARAKEH: İSRAİL ORDUSU KAĞITTAN KAPLAN

Militan grubun üst düzey bir üyesi, Hamas'ın İsrail'le uzun bir savaşa hazır olduğunu ve Gazze'de tutulan onlarca rehineyi İsrail'de ve yurtdışında tutuklu bulunan Filistinlilerin serbest bırakılmasını sağlamak için kullanacağını söyledi. Associated Press haber ajansına konuşan örgütün Beyrut'ta sürgünde bulunan lider kadrosundan Ali Barakeh, Hamas'ın uzun süre yetecek bir roket cephaneliğine sahip olduğunu söyledi. Barakeh, Hamas'ın bile operasyonun boyutu karşısında şoke olduğunu, İsrail'in saldırıyı engellemesini ya da sınırlandırmasını beklediklerini söyledi. Barakeh "Bu büyük çöküş bizi şaşırttı. Bazı kazanımlar elde etmeyi ve esirleri takas etmeyi planlıyorduk. Bu ordu kağıttan bir kaplandı" dedi.

İKİ TARAFTAN ÖLÜ SAYISI 1500'Ü GEÇTİ

İsrail ordusu 7 Ekim'de Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların çok cepheli saldırısının ardından daha önce görülmemiş bir şekilde 300 bin yedek askeri göreve çağırdı ve Gazze Şeridi'ne abluka uygulayarak son on yıllardaki en cüretkâr ve ölümcül saldırıya karşılık olarak bir kara saldırısı planladığına dair korkuları arttırdı. Bugüne kadar iki taraftan 1.500'den fazla kişinin öldüğü şiddet olayları, uluslararası alanda İsrail'e destek açıklamalarına, birçok ülkede Filistinlileri destekleyen sokak gösterilerine ve çatışmaların sona erdirilmesi ve sivillerin korunması çağrılarına neden oldu.

İSRAİL ORDUSU: 1500 FİLSİTİNLİ MİLİTAN ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

İsrail ordusu ayrıca saldırıların başladığı Cumartesi sabahından bu yana 1.500 Filisitinli militanın cesedini bulduğunu da öne sürdü.

İsrail televizyon kanalları saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 900'e yükseldiğini, en az 2 bin 600 kişinin yaralandığını duyurdu. Ölen İsrailliler arasında, rehinelerden bazılarının kaçırıldığı Negev çölündeki müzik festivalinde vurulan çoğu genç 260 kişi de vardı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ise Pazartesi günü yaptığı açıklamada en az 710 Filistinlinin öldürüldüğünü, 3 bin 900 kişinin yaralandığını açıkladı.

İSRAİL'E ASKERİ YARDIM YAPAN ABD, İRAN'I KRİZE MÜDAHİL OLMAMASI KONUSUNDA UYARDI

İsrail'e her yıl 3.8 milyar dolar askeri yardımda bulunan Washington, İsrail'e yeni hava savunma sistemleri, mühimmat ve diğer güvenlik yardımları gönderdiğini açıkladı. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada ilk parti askeri yardımın İsrail'e "doğru yola çıktığını" doğruladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin en üst düzey generali, Genelkurmay Başkanı General Charles Q. Brown, İran'ı krize müdahil olmaması konusunda uyardı ve çatışmanın genişlemesini istemediğini söyledi. Hamas'ı desteklediğini gizlemeyen İran ise hafta sonu gerçekleşen saldırıyı alkışlarken herhangi bir dahli olduğunu inkar etti. Brown, "Oldukça güçlü bir mesaj göndermek istiyoruz. Bunun genişlemesini istemiyoruz ve amacımız İran'ın bu mesajı yüksek sesle ve net bir şekilde almasıdır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Salı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile yaptığı görüşmede ABD'nin İsrail'e verdiği desteği ele aldığını söyledi. Açıklamada Blinken'in "tüm rehinelerin derhal serbest bırakılmasını güvence altına alma çabalarımızı teyit ettiği" belirtildi.

EN AZ 11 ABD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

Aralarında İtalya, Tayland ve Ukrayna'nın da bulunduğu hükümetler Filistinli grupların saldırılarında vatandaşlarının öldüğünü bildirdi. ABD Başkanı Joe Biden en az 11 Amerikalının öldürüldüğünü ve rehin tutulanlar arasında ABD vatandaşlarının da olabileceğini açıkladı. İsrail ile Hamas militanları arasındaki çatışmalarda ölen Taylandlı sayısının da 18'e yükseldiği açıklandı. Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü 9 Tayland vatandaşının yaralandığını ve 11'inin rehin alındığını söyledi. İsrail'de yaklaşık 30 bin Taylandlı çalışıyor. 

Kaynak:Artıgerçek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.