İspanya Katalonya'nın özerkliğini askıya aldı

İspanya Katalonya'nın özerkliğini askıya aldı

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya'nın özerkliğinin askıya alınma kararını açıkladı.

İspanya’da merkezi yönetim, bağımsızlık referandumu düzenleyen Katalonya bölgesinin özerklik çerçevesinde sahip olduğu yetkilere el koydu. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kabine üyeleriyle yaptığı olağanüstü toplantının ardından Katalonya'nın özerkliğinin askıya alınma kararını açıkladı. 
 
Bölgelerin özerkliklerini askıya alan ve merkezi yönetime bağlayan anayasanın 155'inci maddesinin işletileceğini söyleyen Rajoy, hükümetin Katalonya'da yeni bir seçim istediğini belirtti. Rajoy, Katalan hükümetinin yetkilerinin merkezi yönetime devredileceğini ve Katalonya'nın 6 ay içerisinde seçime gideceğini söyledi. Rajoy açıklamasında, Katalonya'nın özerkliğinin iptal edilmediğini sadece "yasaları çiğneyen" yetkilerin görevden alındığını dile getirdi. 
 
İspanya Başbakanı, ülkede ilk kez hayata geçirilen bu kararı hukuku yeniden tesis etmek, bölgenin idari kurumlarını tarafsız kılmak ve halkın sivil haklarını korumak için aldıklarını savundu.
 
İspanya hükümetinin bu kararı şimdi, parlamentonun üst kanadı olan Senato’da onaylanacak. Oylamanın 27 Ekim’de yapılması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.