İşçi Filmleri Festivali başladı

İşçi Filmleri Festivali başladı

14. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İzmir’de “Perdeyi aç sesin sarsın dünyayı” temasıyla başladı. Festival tertip komitesi, “Sokakta da sahnede de sözümüzü söylemekten geri durmayacağız” dedi. 

14. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünden Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ne yapılan yürüyüşüyle başladı. Festivalin bu yılki teması şair Arkadaş Zekai’nin bir dizesinden alındı. “Perdeyi aç sesin sarsın dünyayı” temasıyla perdelerini açan festival, 7 Mayıs’a kadar devam edecek.

Swing Smirna Dans Topluluğu’nun dans gösterisinin ardından açılış konuşmasını festival ekibinden Duygu Şahlar yaptı.
 
Şahlar, şöyle konuştu: “Bu birlikteliğimiz başka anlamlar yüklüyor. Mesela işçi çizmeleri ya da tek bir kırmızı karanfil, sadece bir çiçek midir, ya da sokak ortasında altı delik bir ayakkabı bizim için ne anlama geliyor? Ya da ölmüş bir sürü katır, ya da elma kokusu, ya da ekmek almaya giden bir çocuk gördüğümüzde aklımıza mutlu bir kahvaltı sofrası mı geliyor? Ya da birisi bize anlıyorum ama konuşamıyoruz dediğinde, bir konuşma beceriksizliği midir? Ya da mahalle ortasında bir asfaltta kazılmış bir çukur bir belediye beceriksizliğini mi getiriyor aklımıza? Yoksa orda bir mücadele mi var? Kırmızılı kadın, boyundan büyük beyaz bir elbise giymiş bir kız çocuğu, bunlar bize neyi hatırlatıyor? Çünkü biz bu hakikatteki başka anlamı arıyoruz. Çünkü hakikati çok iyi biliyoruz. Hakikat inşa edilen bir şeydir. Hakikat ancak biz gidip alırsak vardır.” 
 
Şahlar’ın ardından festivalin tertip komitesi adına Uğur Demir söz aldı. Son yıllarda artan sansüre ve yakın zamanda çıkarılan sinema yasasına değinen Demir, “Sokakta, sahnede sansür var. Biz işçi filmleriyle direnişi sokaktan sahneye, sahneden sokağa taşıyoruz. Okullarda, yaşam alanlarımızda, konuşmaya çalıştığınız her yerde sansüre uğruyoruz. Sokakta da sahnede de sözümüzü söylemekten geri durmayacağız” dedi. 
 
Festivalin açılış etkinliği, Bandista müzik grubunun kısa konserinin ardından yönetmenliğini Şükrü Alaçam’ın yaptığı uzun metrajlı “Locman” adlı filminin gösterimiyle sona erdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.