İran'da ölü sayısı artıyor! Ulusal yas ilan edildi

İran'da ölü sayısı artıyor! Ulusal yas ilan edildi

İran'da Kasım Süleymani'nin mezarı yakınlarında iki patlama meydana geldi. Patlamalar sırasında, Süleymani için anma töreni düzenleniyordu.

Suikastının dördüncü yıldönümünde, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Kirman eyaletindeki mezarı yakınlarında iki patlama meydana geldi. Patlamalar sırasında, Süleymani için bir anma töreni düzenleniyordu.

İran'ın acil durum hizmetleri sözcülüğünden yapılan açıklamada, 70'i aşkın kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Sözcü Babak Yektaparast, 73 kişinin hayatını kaybettiğini ve 170 kişinin yaralandığını söyledi. 

Öte yandan İran devlet televizyonu, ölü sayısının 103'e yükseldiğini duyurdu. 141'den fazla insanın yaralandığı bildirildi. 

VALİ YARDIMCISI 'TERÖR SALDIRISI' OLARAK NİTELEDİ

Vali yardımcısı, patlamaları 'terör saldırısı' olarak niteledi.  Kirman eyaletinden Kızılay yetkilisi Reza Fallah ise, "Acil müdahale ekiplerimiz yaralıları tahliye ediyor. Ancak yolları tıkayan büyük bir kalabalık var" ifadelerini kullandı. 

İÇİŞLERİ BAKANI: ÖNEMLİ BİLGİLERİ DAHA SONRA AÇIKLAYACAĞIZ

İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, "patlamalarla ilgili önemli bilgilerin mevcut olduğunu ancak incelenip doğrulandıktan sonra resmi olarak kamuoyuna duyurulacağını" söyledi.

İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada saldırıyı, daha önce yapılan "komploların devamı" olarak değerlendiren Vahidi, Kirman’da şu an durumun güvenlik güçlerinin kontrolü altında olduğunu belirtti. “Düşman psikolojik operasyonlar düzenliyor" diyen Vahidi, güvenlik güçlerinin patlamanın sorumlularına en kısa sürede "ezici ve kararlı bir cevap" vereceğini ifade etti.

Olaya ilişkin araştırmaların devam ettiğini söyleyen Vahidi, sosyal medyada paylaşılan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini, gerekli bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti. İranlı Bakan, ayrıca, bölgedeki iletişim ağında herhangi bir sorun bulunmadığını kaydetti.

TRUMP 'EMRİ BEN VERDİM' DEMİŞTİ

Dönemin Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin daveti üzerine Bağdat'a giden Süleymani'nin konvoyu, 3 Ocak 2020'de sabaha karşı ABD ordusuna ait silahlı insansız hava aracından ateşlenen füzeyle hedef alındı. Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in de aralarında bulunduğu 5 Iraklı ile toplamda 10 kişi hayatını kaybetti. Trump, 'binlerce ABD askerinin ölümünden sorumlu olduğunu' savunduğu Süleymani'yi öldürme emrini kendisinin verdiğini açıklarken saldırı, İran'da 'intikam' çağrılarıyla karşılık bulmuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.