İran rejimine karşı protestolar alevleniyor: Yarın için genel grev çağrısı yapıldı

İran rejimine karşı protestolar alevleniyor: Yarın için genel grev çağrısı yapıldı

İran’da rejim karşıtı protestolar yayılıyor. 5 gündür süren protestolarda 12 kişinin öldüğü duyuruldu. Protestocular yarın için genel grev çağrısı yaptı.

İran’da rejim karşıtı protestolarda sular durulmuyor. Rejimin baskıcı politikalarını ve yolsuzlukları protesto eden halk, sokaklarda olmaya devam ediyor. Rejim güçlerinin tehditlerine ve baskılara rağmen geri adım atmayan halk, “Diktatörlük yıkılsın, özgürlük istiyoruz” gibi net sloganlarla taleplerini sokaklarda yükseltiyor. 

 12 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ 
 

İran devlet televizyonu ülke genelinde geçen perşembe günü başlayan protesto gösterilerinde 10 kişinin öldüğünü duyurdu. Ardından yarı resmi ILNA haber ajansı ülkenin batısındaki İzeh'te 2 kişinin daha öldüğünü açıkladı.
 
Daha önce yetkililer 4 kişinin gösterilerde öldüğünü doğrulamıştı.
 
GENEL GREV ÇAĞRISI 
 
İran’ın birçok kentinde 5 gündür kesintisiz süren eylemlerde protestocular yarın için genel grev çağrısı yaptı. Protestocular, sosyal medya üzerinden yaptıkları çağrılarla, ülkedeki kamu çalışanlarını ve işçileri yarın grev yapmaya davet etti. 
 
Eylemlerin büyümesi üzerine İran rejimi dün akşam interneti kesmiş ve Telegram ile Instagram gibi sosyal medya hesaplarına erişimi engellemişti.
 
TAHRAN’DA 200 GÖZALTI
 
Öte yandan dün gece eylemlerin en yoğun olduğu yerlerden biri olan başkent Tahran'da 200 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Tahran Emniyet Müdür Yardımcısı Eli Esxerê Nasırbext, İran resmi ajansı ILNA'ya verdiği demeçte Tahran'da 200 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
 
GÜNBOYU EYLEM 
 
İran kentlerinde dün gece geç saatlere kadar protestolar sürdü. Halk, yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik ve rejimin baskıcı politikalarına karşı sokakları terk etmiyor. 
 
Kirmanşan’da dün sabah saatlerinde başlayan eylemler gece geç saatlere kadar sürdü. Aynı anda İran’ın başkenti Tahran’da da eylemler vardı. Öğrenciler alanlara çıkarak rejimi protesto ederken, halkı eylemlere katılma çağrısında bulundu. Birçok yerde polis halka saldırdı.
 
Tahran Hemedan, Xurem Ebad, Nehawend, Şahîn Şehri, Durud, Mîyane, Îze, Ehwaz, Meraxe, Hurmuzgan, Şîraz, Buşhir ve Bidrêt’de alanlara çıkan halka polis ve basic saldırdı. Halk ise taşlarla karşılık verdi.
 
ÖĞRENCİLER YÜRÜDÜ 
 
Tahran Üniversitesi öğrencileri İnkılap Caddesi’nden Firdosi Meydanı’na kadar yürüyüş düzenledi. Welîhesir Meydanı’nda da eylemler yapıldı. Polis ve basicin saldırılarına rağmen öğrenciler eylemlerini sonuna kadar sürdürdü. Eylemlerde halk “Diktatörlüğe ölüm”, “Suriye’yi bırak halkına bak”, “Özgürlük” sloganları attı.
 
İran’ın Kürt kentleri Kirmaşan, Sinê, Bokan ve Banê’de de halk gün boyu alanları terk etmeyerek, rejimin politikalarını protesto etti. Kirmanşan’da halk polis ve basicanın merkezlerini ateşe verdi. Halkın protestoları karşında birçok yerde polis geri çekildi. 
 
ARAK’TA 100 GÖZALTI 
 
İran'ın Arak kentinde eylemlere katıldığı belirtilen 100 kişi dün gözaltına alındı. Arak Valisi Ali Axazade, Arak vilayeti sınırları içerisinde 100 kişinin eylemlere katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınanların nerede tutulduğu ise açıklanmadı.
 
RUHANİ’DEN İLK AÇIKLAMA 
 
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, günlerdir süren protestolara ilişkin olarak dün ilk kez konuşmuştu. Ruhani, şu açıklamayı yapmıştı: "Anayasa ve vatandaşlık hukukuna göre, halkımız eleştirilerini ve hatta protestolarını ifade etmekte tamamen özgürdür. Fakat eleştiriler ve protestoların ülke ve halkın durumunu daha iyi sonuçlara yol açacağı şekilde olması gerektiğini de bilmeliyiz Hükümet vandallık yapan ve çevreye zarar veren gruplara tolerans göstermeyecektir. Ancak İran halkının eleştirileri sadece ekonomiyi kapsamıyor. Milletimiz yolsuzluğu da konuşuyor ve sorunların net olarak aydınlatılması gerektiğini söylüyorlar." 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.