İran: ABD'ye orantılı karşılık verildi ve tamamlandı

İran: ABD'ye orantılı karşılık verildi ve tamamlandı

Kasım Süleymani'nin öldürülmesine karşılık Irak'taki iki ABD üssünü füzelerle vuran İran: Orantılı karşılık verildi ve tamamlandı. Biz gerginlik veya savaş istemiyoruz.

rak’taki ABD üslerinin vurulması sonrası İran’dan ilk açıklama Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’den geldi. Zarif, İran’ın vatandaşlarına yönelik saldırıya karşı kendisini savunmak için Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51’inci maddesi kapsamında girişimde bulunduğunu ifade etti. İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Danışmanı ise “ABD müdahalesi topyekün savaşa neden olur” dedi.

Zarif, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Biz gerginlik veya savaş istemiyoruz, ancak herhangi bir saldırı olursa buna karşı kendimizi koruyacağız” ifadelerine yer verdi.

Verdikleri karşılığın uluslararası yasalara uygun olduğunu belirten Zarif “İran, vatandaşlarına ve üst düzey yetkililerine yönelik korkakça silahlı saldırıya karşı kendini savunmak için, BM Sözleşmesinin 51’inci maddesi uyarınca tedbirler aldı ve sonuçlandırdı” açıklamasını yaptı.

Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani’nin ‘intikam operasyonu’ kapsamında, ABD’nin Irak’taki üslerinin karadan karaya balistik füzelerle vurulduğu belirtilmişti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise İran’ın ABD askerlerinin konuşlu olduğu Irak’taki Ayn el-Esed ve Erbil üslerine 12’den fazla balistik füzeyle saldırı düzenlediğini ve ilk hasarların değerlendirilmeye çalışıldığını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.