Irak, İran ve Türkiye'den sınır kapıları hamlesi

Irak, İran ve Türkiye'den sınır kapıları hamlesi

Irak Savunma Bakanlığı, Bağdat'ın İran ve Türkiye ile koordinasyonlu bir şekilde IKBY’nin sınır kapılarının kontrolünü ele geçirmeyi planladığı belirtildi.

Irak Savuma Bakanlığı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı sınır kapılarının Türkiye ve İran ile koordinasyonlu şekilde kontrol edileceğini bildirdi. Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Irak güçleri, Kürdistan’ın Türkiye ve İran'a açılan sınır kapılarına doğru hareket etmeyi planlıyor" denildi.

Açıklamada ayrıca sınır kapılarının merkezi yönetimin kontrolüne geçmesinin komşu ülke (Türkiye ve İran) ve ilgili taraflarla koordinasyonlu şekilde yapılacağı kaydedilerek, söz konusu uygulamada hiçbir gecikme olmadığı ifade edildi.

Gün içerisinde Bağdat'tan yapılan açıklamalarda, Irak askeri konvoyunun IKBY  kontrolündeki sınır kapıları güzergahında harekete geçeceği açıklanmıştı.

Irak Kürdistan Yönetimi'nden yapılan açıklamada ise, kendilerine sınır kapılarının teslim edilmesi konusunda bir talep gelmediği belirtilerek, sınır kapılarının kontrolünün Hewler (Erbil) yönetiminden Bağdat'a devredilmesinin söz konusu olmayacağı ifade edilmişti.

IRAK ORDUSU IŞİD'E KARŞI PEŞMERGEYLE ANLAŞMAYI DA FESH ETTİ

Ayrıca, Irak ordusunun geçen hafta Peşmerge güçleriyle Hewice operasyonuna ilişkin kabul ettiği anlaşmayı fesh ettiği bildirildi.

Kerkük'ün Hewice İlçesi'ni IŞİD'den kurtamak amacıyla geçen hafta Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında 5 maddelik bir anlaşma imzalanmıştı. Irak Hükümeti, 25 Eylül referandumundan sonra, Hewice'yi kurtarma operasyonunu bu anlaşma üzerinden yapmayacaklarını ve anlaşmayı tanımadıklarını duyurdu.

 Peşmerge komutanları, Bağdat hükümetinin Hewice'yi Kürtlere karşı bir kart olarak kullandığını söylediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.