İnternet çekmeyen köyde öğrenciler, EBA için dağa çadır kurdu

İnternet çekmeyen köyde öğrenciler, EBA için dağa çadır kurdu

Tokat’ın Zile İlçesine bağlı Ali Hoca ve Karşıpınar köylerinde bulunan 33 öğrenci, köylerinde internet olmadığı için her gün traktörle çıktıkları dağda çadır kurup EBA’ya bağlanıyor.

Tokat’ın Zile ilçesine 39 kilometre uzaklıkta bulunan Ali Hoca köyünde 135 hane 400 nüfus ve 18 öğrenci bulunuyor. Köy merkezinde internet olmadığı gibi telefon hatları da çekmiyor. Öğrenciler EBA sisteminden derslerini takip edebilmek için internetin çektiği, köy merkezinden 3 kilometre uzaklıkta bulunan dağ tepesine gidiyor.

İlçeye 49 kilometre uzaklıkta 130 haneli, 350 nüfuslu Karşıpınar köyünde ise 15 öğrenci bulunmakta. Köylüler çocukları eğitim alabilsin diye köyün tepesinde bulunan alana çadır kurmuşlar. Çocuklar zorlu tepeye kış şartlarında tırmanarak eğitim almaya çalışıyor.

Zile Dinçerler Ticaret Meslek Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Ceyda Işıldak, yağan kar nedeniyle eğitimin kendileri için zorlaştığını ifade ederek, “Küçük bir çadırın içindeyiz, sesler birbirine karışıyor. Hava çok soğuk. Ben avukat olmak istiyorum ama olamayacağım. Böyle bir şekilde eğitim olmuyor. Bazen hiç giremiyoruz. Destek, yardım bekliyoruz. 21'inci yüzyıldayız, elimizde internetimiz yok. Baya yürüyerek ulaşıyoruz buraya, bazen düştüğümüz oluyor. Gelecekte avukat olmak istiyorum ama bu şekilde olamam” diye konuştu.

Ali Hoca Köyü Muhtarı İsmail Elibol, “Çocuklarımız okula gidemediği gibi hiçbir şekilde EBA’ya da giremiyor. İnternet olmadığı için çocukları traktörlerle dağlara götürüyoruz. Bu kış günlerinde dağın tepesinde internete giriyorlar. Hiçbir şekilde biz devletten yardım alamıyoruz. Sesimizi artık yetkililerin duymasını istiyoruz. 21. Yüzyılda biz çok mağduruz. Yolumuz yok, hiçbir şekilde ilçeye bile gidemiyoruz. Sesimizin duyulmasını, çocuklarımıza yardımcı olunmasını istiyoruz” diye konuştu.

Öğrencilerin çok zor durumda olduklarını ifade eden Karşıpınar Köyü Muhtarı Mehmet Işıldak, “2 yıldır başvurmadığımız hiçbir kurum kalmadı. En son dilekçeme 'Nüfus az olduğu için yapamıyoruz' diye cevap geldi. Şimdi zor durumdayız. Ben de çocuklara, 'İnternet şu gün gelecek' dediğimden yalancı duruma düştüm. Çocukların halini gördükçe ağladığım zamanlar oluyor. Herkes, 'Muhtar sen neden ilgilenmiyorsun' diyor. Ankara’ya kadar vekillerin kapısını çaldım, durumu izah ettim. Sorunumuzu çözecek hiçbir yaklaşım olmadı. Çocukların tabletleri de yok. Kendi imkanları ile tepeye çadır kurdular. Havalar soğudu, kar yağıyor ve bu yüzden çoğu gelemiyor” diye konuştu.

Tek başına yaşayan Epilepsi hastası Şirin Dikmen ise, "Çocukların haline mi acıyayım yoksa kendi halimize mi acıyayım" diyerek, "Ben tek başıma kalıyorum. Düşüp hasta olduğum zaman kime nasıl ulaşacağım? Telefon çekmiyor, internet yok. Kaç sefer düştüm. Böyle ne yapacağım. Devlet bize bakmak zorunda değil mi? Vergimizi ödüyoruz" sözleriyle tepki gösterdi.

Mağdur olan çocukların takipçisi olacaklarını belirten CHP Zile İlçe Başkanı Ali Rıza Bozdemir, “Yağmur demeden, kar demeden Zile’mizin köylerinde eğitim alamayan çocuklarımızla birlikte olduk. Çocuklarımız EBA’ya bağlanamıyor. İnternet sorunları var, internete giremiyorlar. Dağlara traktörle giderek bu soğuk havada eğitim almaya çalışıyorlar. Çocuklarımıza sahip çıkılması lazım. Devletimize sesleniyoruz buradan biz. 21'inci yüzyılda Orta Karedeniz'de olan bir yerde bu sorunları yaşıyorsak Doğu'da eğitim alan çocukları düşünemiyorum. Ulaştırma Bakanı'na sesleniyorum, çocuklarımızın geleceğinde belki öğretmen olacak olanlar var, belki avukat olacak olanlar var, belki doktor olacak olanlar var ve hayalleri bunlar. Bu çocuklarımız diğer büyük şehirde olanlarla sınava girdiğinde aynı eşit oranda nasıl olacaklar. Bu konuya bir an önce el atılmalıdır. Bu konunun takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.(DUVAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.