Ilısu Barajı su tutmaya başlayacak, Hasankeyf sular altında kalacak

Ilısu Barajı su tutmaya başlayacak, Hasankeyf sular altında kalacak

Tarihi Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacak olan ve 2006'da temelleri atılan Ilısu Barajı ve HES Tesisleri çalışmasında sona gelindi.

Baraj kapaklarının kapatılıp su tutmaya başlanacağı tarih 10 Haziran olarak belirlenmişti. DSİ 16. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığımız görüşmede barajın su tutmaya hazır olduğu, su tutma işlemine başlamak için talimat beklendiği belirtildi.

Baraj, Mardin ve Şırnak il sınırları arasında Dargeçit ilçesinin 15 km doğusunda Dicle nehri üzerinde yer alıyor.

Yetkililer projenin, hem Türkiye hem de Güney Doğu Anadolu Bölgesi için bir fırsat olduğunu belirtse de baraja karşı çıkanlar uzun vadede kayıpların kazanımlardan daha fazla olacağına inanıyor.

Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'na karşı Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi, barajda su tutulması işlemine karşı eylemlerin yapılması için çağrı yapmıştı. Bu çağrı üzerine 7-8 Haziran tarihlerinde Avrupa'nın bazı başkentleri de dahil, 35 yerde eylemler gerçekleşti.

Temelden yüksekliği 135 metre olan ve ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj, dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin ikinci, kurulu güç bakımından dördüncü, gövde hacmi ve kret uzunluğu bakımından dünyanın en büyük barajı olma özelliğine sahip.

Ilısu Barajı'ndan beklenen yıllık toplam enerji ise 4,12 milyar kilowatt.

Kapakların kapatılması ve su tutma işleminin başlaması ile baraj gövdesinin bir yıldan az bir sürede dolması bekleniyor.

Barajın faaliyete geçmesi ile Dicle Nehri ve kollarının aktığı 400 km'lik alan su altında kalacak. Tamamlandığında 11 milyar metreküp suyun depolanacağı baraj gölü oluşacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.