İkinci el araçlarda fiyat artışının sebebi ne?

İkinci el araçlarda fiyat artışının sebebi ne?

Kurda yaşanan yükseliş neticesinde 0 km araç fiyatlarında ciddi artışlar yaşanıyor. Arabam.com CEO’su Arda Ayvaz, İkinci el araçlarda fiyat artışının sebebini anlattı.

Türkiye’de otomotiv sektörünün makro ekonomik dengelerle paralel olarak değişkenlik gösterebildiğini belirten arabam.com CEO’su Arda Ayvaz sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Dünya'da yer alan habere göre, Ayvaz şunları söyledi: “Geçmişte kur korumalı mevduat kararı yürürlüğe girdiği noktada 2. el araç satışları aylarca durma noktasına gelmişti. Aynı şekilde, bankalar tarafından verilen kredi tutarları ve vadelerindeki sınırlamalar ve kredilere ulaşım noktasındaki sıkıntılar da piyasaları çok hızlı şekilde negatif etkileyebiliyor. 

Tam tersi şekilde, kurlardaki yükselişler veya yükseliş beklentileri neticesinde; esnaf, son kullanıcı ve 2.el alım satım yapan kurumsal firmalar araç alım eğilimine geçebiliyor. 

Bu da fiyatların önden artmasına sebep oluyor. Günün sonunda ise fiyatların çok yükseldiği noktada, önceden de bahsettiğim kredilerdeki seçicilik ve alım gücünün araç fiyatlarındaki artış ile aynı şekilde artmaması neticesinde piyasada sıkışmalar olabiliyor.”

Ayvaz ayrıca sıfır km araç satışlarında rekorların kırıldığı ve ikinci el piyasasının çok hızlı olduğu bir ikinci çeyrek yaşadığını belirtti. 

Ayvaz “Özellikle son haftalarda yaşanan kur artışları neticesinde 0 km fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Bu da ikinci el piyasasındaki fiyatları yukarı çekti. Genel olarak incelediğimizde son dönemlerde 2. el bir yatırım aracı olarak değerlendiriliyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.