İki yıldır böbrek nakli bekliyor

İki yıldır böbrek nakli bekliyor

 Diyarbakır’da iki yıldır böbrek nakli sırasında bekleyen 3 çocuk annesi Güzel Avinç, çocukları için yaşamak istediğini dile getirdi. 

Türkiye’de 473 bin kişi organ bağışında bulunmak için işlem yapsa da uzmanlar bu sayının nakil bekleyen on binlerce kişi için çok yetersiz olduğunu belirtiyor. Yurttaşlar, böbrek, kalp veya karaciğer nakli sırasında umutla beklerken, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, böbrek nakli bekleyenlerin sayısı 2018’in sonu itibarıyla 63 bin 349'a çıktı.

Veriye göre, özel hastanelerde 38 bin 907, üniversitelerde 4 bin 584 ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde ise 19 bin 858 böbrek nakli bekleyen hasta bulunuyor. Türkiye'de organ nakillerinin yüzde 78'i canlı vericiden, yüzde 22'si ise kadavradan yapılırken, böbrek nakli bekleyenlerden biri de Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Şeyh Şamil Mahallesi’nde yaşayan 3 çocuk annesi Güzel Avinç (32). İki böbreği iflas eden ve diyaliz tedavisi görmek zorunda olan Avinç, 2 yıldır böbrek nakli istiyor. 
 
3 çocuğu olan ve eşi 8 yıldır adli bir davadan tutuklu bulunan Avinç, şeker hastası olmasından sonra hastalığının ciddiyetini hastanede öğrendiğini belirterek, “Şeker hastalığım şiddetlenince iki böbreğim iflas etti. Ancak hastaneye gidene dek ciddiyetin farkına varmadım” dedi. 
 
Eşinin 8 yıldır Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu olduğunu ve çocuklarına bakmak zorunda kaldığını aktaran Avinç, bu anlamda kimsenin kendisine yardım eli uzatmadığına dikkat çekti. Avinç, bu talebinin de sadece çocukları için olduğunu hatta yaşamayı da onlar için istediğini dile getirdi.    
 
‘EŞİM BÖBREK BULMAK İÇİN FİRAR ETTİ’
 
Kimseden ne para ne de mülk istemediğini, istediği tek şeyin sadece kendisini hayatta tutacak böbrek olduğunu vurgulayan Avinç, “Eşim sekiz yıllık tutukluluğu boyunca iki defa benim için firar edip, böbrek bulmaya çalıştı.  Açık cezaevindeyken firar etmişti. Ancak yakalandıktan sonra yine kapalı cezaevine atıldı” diye anlattı. 
 
‘ÇÖZÜM BÖBREK NAKLİ’
 
Hastalığın tek çözümünün böbrek nakli olduğunu ifade eden Avinç, doktorların kendisine böbrek nakli olmadığı her gün beyin kanaması ve kalp krizi gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söylediklerini aktardı. Avinç, sürekli ilaç kullanmanın kendisinde baş dönmesine, mide bunaltısına neden olduğuna dikkat çekti.   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.