Iğdır'ın damak tadı: Patlıcan reçeli

Iğdır'ın damak tadı: Patlıcan reçeli

Kendi bahçesinde yetiştirdiği patlıcanlarla reçel yapan Zeynep Cobas, patlıcan reçelinin Iğdır’a özgü olduğunu söyledi.

MA'nın hberine göre, Iğdır’ın Halfeli beldesinde oturan Zeynep Cobas, bahçesinde yetiştirdiği sebze ve meyvelerle her yıl yaz aylarının gelmesiyle birlikte reçel yapıyor.

Yapılan reçellerden en ilginci ise patlıcan reçeli. Cobas; kayısı, vişne, kiraz reçellerinin yanında patlıcan reçeli de yapıyor. 
 
Patlıcan reçelinin Iğdır’a özgü bir reçel türü olduğunu söyleyen Cobas, 20 yıldır bu işi yapıyor. Yapımını annesinden öğrenen Cobas, “Yazın yapıp kışın tüketiyoruz. Kendi bahçemde yetiştirdiğim organik patlıcanlarla yapıyorum” dedi. 
 
PATLICAN REÇELİ NASIL YAPILIYOR?
 
Cobas, patlıcan reçelinin nasıl yapıldığını şöyle anlattı: "Bahçemde yetiştirdiğim organik patlıcanları önce toplayıp yıkadıktan sonra güzelce soyuyorum. Soyulan patlıcanların acısının gitmesi için 7 saat boyunca tuzlu suda bekletiyorum. Ardından kuçik (taşlarla yapılan ocak) üzerine konulan kazana soyulan patlıcanları atıyorum. Kuçik'te pişen reçel ile tüpte pişirdiğimiz reçelin çok farkı oluyor. Suyun içerisine koyduğum patlıcanları hamur olmasın diye karıştırmıyorum. Patlıcanlar kaynadıktan sonra suyunu süzüp soğuk suyla yıkıyorum. Sıkma işleminden sonra şireyi (şerbet) hazırlıyorum. Suyla şekeri 20 dakika kaynattıktan sonra sıkılan patlıcanları kazana atıyoruz. Her 10 patlıcana bir kilo şeker düşüyor. Aslında bu patlıcanın büyüklüğüne ya da küçüklüğüne göre de değişiyor. Patlıcanlar büyükse şire artırılabilir. Sürekli yaptığım için göz kararıyla şireye karar veriyorum. Bir kilo şeker başına da bir limonu soyup dilimleyip şire içinde kaynayan patlıcanların içine atıyorum. Limon hem tadı güzelleştiriyor hem de reçelin şeker tutmasını engelliyor. Reçellerim 2 yıl boyunca buzdolabında kalıyor; ama limon sayesinde şeker tutmuyor. Reçeli yaklaşık 2 saat boyunca odun ateşine bırakıyorum. Kazanın da ağzını kapatıyorum. Kaynayınca taşmasın diye üsten karıştırıyorum ve köpük gibi üstte duran suyu da kazandan alıp döküyorum.” 
 
‘TAMAMIYLA ORGANİK'
 
Reçeli soğuduktan sonra kaplara doldurduğunu söyleyen Cobas, soğuduktan sonra kavanozlara koyduğunu ve ardından buzdolabında sakladığını belirtti. "Zorlu bir iş ama tümüyle organik ve temiz olduğu için her şeye değiyor” diyen Cobas, yaptığı reçelin tadının marketlerden alınanlara benzemediğini söyledi. 
 
Cobas, yapılan reçeli konuklarına ikram ederken, ilk kez patlıcan reçeli yiyenler ise şaşkınlıklarını gizleyemiyor