İdam cezası alan kadını, öz kızı infaz etti

İdam cezası alan kadını, öz kızı infaz etti

İran'da şiddet gördüğü kocasını öldüren kadının kızı, “kısasa kısas” mantığıyla verilen kan parasını kabul etmedi. Böylelikle öz annesinin ölüm fermanını imzalamış olan kız, kendi elleriyle annesini idam etti.

İngiliz Mail Online sitesinin haberine göre, şiddet gördüğü kocasını öldürdüğü gerekçesi ile idam cezasına çarptırılan Maryam Karami adlı kadının cezası infaz edildi.

 İran'ın kuzeyindeki Rasht Merkez Hapishanesinde gerçekleşen infazın Maryam Karimi’nin kızı tarafından bizzat gerçekleştiği belirtildi.

Karami'nin kızının “diya” olarak bilinen kan parasını kabul etmediği ve böylelikle annesinin ölüm fermanını imzalamış olduğu belirtildi.

İranlı Maryam Karami'nin eşinden boşanmak istediği, ancak eşinin ise bunu kabul etmediği ve sürekli kendisine şiddet uyguladığı belirtiliyor.

Bir başka iddia ise Karami'nin eşinin idam edilen Maryam tarafından değil de babası İbrahim Karami tarafından öldürüldüğü.

İran'da yakınları öldürülen kişilere sunulan kanuni hak kapsamında “kısasa kısas” uygulaması sıklıkla uygulanıyor.

Bir yakını öldürülen kişi, cinayeti işleyen kişiden kan parası talep edebiliyor. Kişi tercihini bu yönde kullanmazsa idam cezasını kendi eli ile uygulayabiliyor.

Kisas yasası kapsamındaki ölüm cezaları, şeriat yasasına göre 9 yaşındaki kızlar ve 15 yaşındaki erkek çocukları da cezai olarak sorumlu kabul ediliyor.

 Mail Online göre sadece 2019’da 68'i tek bir cezaevinde olmak üzere 221 kişi bu şekilde idam edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.