İbrahim Kalın: 'YPG, PYD en etkili tek güçtür' efsanesi çöktü

İbrahim Kalın: 'YPG, PYD en etkili tek güçtür' efsanesi çöktü

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, IŞİD'e karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'nın başarılı olduğunu söyledi. Kalın, "DEAŞ ile mücadelede 'YPG, PYD en etkili tek güçtür' efsanesi çöktü" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Fırat Kalkanı Harekatı’nın başarılı bir şekilde sonlandığını söyledi. Kalın, “Türkiye, Cerablus’tan El Bab bölgesine kadar olan yaklaşık 2 bin 100 kilometrekarelik alanı DEAŞ terör örgütünden ve diğer terör unsurlarından tamamen temizlemiş oldu. DEAŞ ile mücadelede ‘YPG, PYD en etkili tek güçtür’ efsanesi çöktü” dedi. Kalın, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin bağımsızlık referandum açıklamasının yanlış bir karar olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Sarayı’nda, açıklama yaptı. Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin yürütülen kampanya sürecini değerlendiren Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “hayır” çadıra yaptığı ziyarete değindi.

İbrahim Kalın, “Hem güzel bir görüş alışverişine vesile oldu hem de bu kampanyanın ister ‘evet’ kanadında ister ‘hayır’ kanadında olun demokratik kurallar çerçevesinde bir müzakereci demokrasinin gerektirdiği ilkeler çerçevesinde yapılabileceğini göstermesi açısından bir cumhurbaşkanı olarak çok güzel bir demokrasi örneği sergilemiş oldu” şeklinde konuştu.

‘YURT DIŞINDA KUMPASLARIN İÇERİSİNDE OLDUKLARINI BİLİYORUZ’

“FETÖ” ile mücadelenin devam ettiğini belirten Kalın, “Türkiye’de çökertildiği halde bunların özellikle yurt dışında ne tür kumpasların ve karalama kampanyalarının içerisinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Biz dünyanın neresinde olursa olsun, bu ihanet şebekesine karşı mücadelemizi her platformda devam ettireceğiz” açıklamasında bulundu.

‘YPG, PYD EN ETKİLİ TEK GÜÇTÜR EFSANESİ ÇÖKTÜ’

Suriye’de yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı’nın 29 Mart’ta günü sona erdiğini belirten Kalın, şöyle konuştu: “Bu operasyonun başarıya ulaştığını ifade edebilirim. Türkiye, Cerablus’tan El Bab bölgesine kadar olan yaklaşık 2 bin 100 kilometrekarelik alanı DEAŞ terör örgütünden ve diğer terör unsurlarından tamamen temizlemiş oldu. DEAŞ ile mücadelede ‘YPG, PYD en etkili tek güçtür’ efsanesi çöktü. Şu anda güvenlik operasyonlarından sonra da orada yoğun bir yeniden yapılandırma faaliyeti devam ediyor. Fiilen bu bölgedeki güvenlik tedbirlerimiz en düzeyde devam etmektedir.”

İSRAİL’İN EZAN YASAĞINA TEPKİ

İsrail’deki ezan yasağı ile yeni yasa dışı yerleşim kararlarını eleştiren Kalın, “Hoparlörle ezanın yasaklanması sürecinin devam ettiğini görüyoruz. Kabul edilemez bir durumdur. Umarız İsrail, bu hatasından en kısa sürede vazgeçer. Bu yasağın gece sessizliği ya da huzuruyla ilgisi, alakası yok” dedi.

‘YENİ BİR HAREKAT VEYA BENZER BİR ADIM’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Fırat Kalkanı Harekatı’nın ardından bölgede nasıl bir planlama yapılacağı sorulan Kalın, “Suriye’nin toprak bütünlüğü içerisinde buradaki terör sorununun çözülmesiydi amaç. Hedef, aynıdır. Bundan sonra alınacak tedbirler, uygulanacak yeni bir harekat veya benzeri bir adım planlanır. DEAŞ ile mücadele kapsamında bu harekat başarıyla tamamlandı ama güvenlik riskleri devam ettiği sürece Türkiye, her zaman hazır ve nazır olarak gerekli adımları bundan sonra da atacaktır” diye yanıt verdi.

‘BAĞIMSIZLIK REFERANDUMUNUN FATURASINI HERKES ÖDER’

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin bağımsızlık referandumu yapılacağı açıklaması sorulan Kalın, bunun yanlış bir adım olacağını savundu. IKBY yetkilileri ile daha önce bu konuyu görüştüklerini aktaran İbrahim Kalın, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Güvenlik risklerinin bu kadar had safhada olduğu bir dönemde böyle bir konunun gündeme getirilmesini doğru bulmuyoruz. Ayrıca Irak’ın etnik ve mezhebi kimlikler etrafında bölünmesi gibi bir adımın atılması sadece Irak ile sınırlı kalmaz. Başka bölgelere de yayılır. Bunun faturasını herkes öder. Kerkük’te de bir bayrak çekilmesi meselesi oldu. Biz bunun da yanlış olduğunu ifade ediyoruz. Bunu ilgili makamlara da ilettik.”

‘SURİYE’DE SAHA O KADAR DEĞİŞTİ Kİ…’

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Türkiye ziyaretinde, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gitmesi konusunda Suriye halkının karar vermesi gerektiği yönündeki açıklamasıyla ABD’nin Birleşmiş Milletler’deki (BM) temsilcisinin ‘Esad’ın gitmesi önceliğimiz değil’ açıklaması sorulan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, şunları söyledi:

“Biz baştan beri siyasi bir çözümle bu savaşın sonlandırılabileceğini ifade ettik; fakat saha o kadar değişti, sahaya o kadar farklı aktörler girdi ki bu süreç içerisinde yüz binlerce insan, bütün insanlığın gözünün önünde bir katil devlet tarafından adeta yok edildi. Bu gerçeği göz ardı ederek, siyasi çözüm arayışında bulunmak mümkün değil. Biz baştan beri DEAŞ’ın ve Esed rejiminin bu savaşın iki canavarı olduğunu ve bunların birbirini beslediğini ifade ettik. DEAŞ ile mücadeleyi öne çıkarıp, rejim sorununu yok saymak, açıkçası Suriye sahasındaki bu akan kanın daha uzun süre devam etmesi anlamına gelir. Biz bunun önlenmesi için her türlü yapıcı girişimin içerisinde olacağımızı ifade etmek isterim.”

‘ABD İLİŞKİLERİNDE İKİ TEMEL İHTİLAF KONUMUZ VAR’

İbrahim Kalın, Türkiye-ABD ilişkilerinde “iki temel ihtilaf konusu” olduğunu söyledi. Kalın, “Birisi FETÖ’dür diğeri PYD-YPG’ye verilen destek meselesidir. Bölge barışı, ikili ilişkiler, enerjiden ekonomiye her alanda Türk-Amerikan ilişkisi önemlidir. Bunun daha ileri noktalara taşınabilmesi için bu iki sorunun ortadan kaldırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘ADİL ÖKSÜZ AÇIKLAMASINI TATMİNKAR BULMADIK’

Kalın, darbe girişiminin ardından firar eden Adil Öksüz’ün ABD ABD Başkonsolosluğu tarafından aranmasını ve konuya ilişkin “Vize iptali için aradık” açıklamasını da değerlendirdi.

Adil Öksüz’ün aranmasının birçok soru işareti getirdiğini belirten Kalın, “Vizesi iptal edildiği için acaba herkes arınıyor mu başkonsolosluklar tarafından? Bu kişinin aranan bir isim olduğu bilindiği halde böyle bir telefon aramasının olmasını nasıl izah ediyorlar? Yapılan açıklamayı biz çok tatminkar bulmadık” dedi. 

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.