Husilerden 'saldırı' açıklaması

Husilerden 'saldırı' açıklaması

ABD'nin son iki gün içinde Yemen'e düzenlediği ikinci saldırı hakkında konuşan bir Husi yetkili, saldırıda can kaybı yaşanmadığını bildirdi. ABD, iki şirket hakkında yaptırım kararı aldı.

ABD'nin Yemen'deki Husilere ait bir radar mevziine saldırı düzenlediğini duyurmasının ardından Husilerden konuya ilişkin açıklama yapıldı. Bugün gece saatlerinde gerçekleşen saldırının herhangi bir can kaybı ya da yaralanmaya yol açmadığı ifade edildi.

Husi gruplarından Ansarullah'tan bir yetkili, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, ABD Merkez Komutanlığı'nın (CENTCOM) başkent Sana'daki Husi güçlerine yönelik son saldırısında yaralı olmadığını, bu saldırıya 'güçlü ve etkili bir karşılık' verileceğini söyledi. Nasruldeen Amer, "(Saldırıda) herhangi bir yaralı, maddi hasar ya da can kaybı yok" dedi. 

ABD güçlerinin 13 Ocak Cumartesi günü gece saatlerinde düzenlediği saldırı, ABD ve İngiltere hava ve deniz kuvvetlerinin Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik saldırılarından bir gün sonra gerçekleştirildi. Bu saldırıda beş Husi mensubunun öldüğü açıklanmıştı.

ABD'DEN İKİ ŞİRKET HAKKINDA YAPTIRIM KARARI

ABD Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) de Hong Kong ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli iki şirkete, Husilere finansal destek veren Said al Jamal'in ağı adına İran mallarını naklettikleri gerekçesiyle yaptırım uygulama kararı aldı.

AA'nın aktardığına göre, kurumdan yapılan açıklamada, 'Husilere finansal destek veren Said al Jamal'in ağı adına İran mallarını naklettikleri' gerekçesiyle Hong Kong'un 'Cielo Maritime' şirketi ile BAE'nin 'Global Tech Marine Services' şirketine yaptırım uygulandığı belirtildi.

Said al Jamal'in İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nü finansal açıdan desteklediği kaydedilen açıklamada, "ABD, Husileri finanse eden ve saldırılarını kolaylaştıran yasa dışı İran finans ağlarına karşı harekete geçmeye devam etmektedir" denildi. Bu kapsamda, söz konusu şirketlerin sahibi olduğu, elde edilen gelirin Husi saldırılarını desteklemek için kullanıldığı gerekçesiyle 4 geminin faaliyetlerinin yasaklandığı belirtildi.

ABD, 28 ARALIK'TA DÖRT İSME DAHA YAPTIRIM UYGULAMA KARARI ALMIŞTI

ABD, 28 Aralık 2023'te Yemen'deki Husilere destek sağlayan bir kişi ve üç kuruluşu yaptırım listesine aldığını açıklamıştı. Açıklanan listede Türkiye merkezli bir şirket de yer almıştı. Yaptırım listesinde yer alan Türkiye merkezli Al Aman Kargo İthalat İhracat Ve Nakliyat Limited Şirketi'nin 'Husilerin İranlı finansörleri tarafından grubun Yemen'deki şirketlerine gönderilen para için bir ara nokta olarak' faaliyet gösterdiği savunulmuştu.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.