Hükümet, memura yüzde 5+6 zam teklif etti

Hükümet, memura yüzde 5+6 zam teklif etti

Hükümet, memur ve memur emeklisine 2022'nin ilk 6 ayında yüzde 5, ikinci 6 ayında yüzde 6, 2023'ün ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 6+6 ve enflasyon farkı oranında zam teklif etti.

Kamuda 700 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılmasının ardından hükümet bugün de yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren zam teklifini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı açıklamaya göre memur ve memur emeklilerine 2022 yılının ilk 6 ayı için yüzde 5+enflasyon farkı, ikinci 6 ay içinse yüzde 6+enflasyon farkı oranında zam teklifi yapıldı. 2023'ün ilk ve ikinci 6 ayı içinse zam oranı teklifi yüzde 6+6 ve enflasyon farkı şeklinde açıklandı.

BİLGİN: 3600 MESELESİ BU DÖNEM ÇÖZÜLMELİ

Memur sendikalarıyla toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için yapılan toplantıda konuşan Bakan Bilgin, "3600 meselesinin bu sözleşme sürecinde çözülmesi talebini benimsiyoruz" dedi.

Bilgin özetle şu açıklamayı yaptı:

'Enflasyonu ciddi bir şekilde ele almak lazım enflasyona karşı sosyal koruma kalkanı oluşturmak hem de enflasyonla mücadele stratejilerine katkı yapmak gerekir.

Bu sözleşme çerçevesinde konfederasyonlarımızın verdiği Türkiye Kamu-sen ve Memur-sen teklifleri değerlendirdiğimizde bir kaç hususta düğümlendiği görüyoruz bu sadece ücret artışı değil. Bunlardan bir tanesi 3600 meselesi. Diğer mesele sözleşmeli personel meselesi. Sözleşmeli personelin haklarının yeniden düzenlenmesi kamu personel haklarına sahip olması konusunda bir teklif var. Bu teklif konusunda benzer bir yaklaşıma sahip olduğumuzun altını çizmek isterim. Merkez Bankası'nın 2022 yılı için tek haneli bir enflasyona indirme tahmini var. Para politika ve ekonomi politikalarını buna göre kamuoyuna paylaşmış bulunuyor.

TEKLİF MÜZAKERE EDİLECEK

Bugün 2022 yılının birinci 6 ayı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci 6 ay için yüzde 6 enflasyon farkı önerini veriyoruz. 2023 için yüzde 6 enflasyon farkı artı yüzde 6 enflasyon farkı. Bu rakamsal öneriler teklife karşı verilmiş bir teklif. Bunlar müzakere edilecektir. Müzakereler sonucunda ümit ediyorum uzlaşacağımız bir oranda hem enflasyonu kontrol altına alınacak bir çizgi içinde, hem de çalışanlarımızı enflasyona karşı koruyacak bir ücret politikasında birlikte karar aşamasına geliriz."

MEMUR-SEN NE İSTEMİŞTİ?

TİS görüşmelerinde yetkili konfederasyon Memur-Sen, 2022 yılı için yüzde 21, 2023 yılı içinse yüzde 17 zam talebinde bulunmuştu. Ayrıca yüzde 6 refah payı talepler arasında yer alıyor.

Görüşmelerde bu aşamadan sonra müzakere sürecine geçilecek. Uzlaşı olursa 22 Ağustos'ta zam oranı belli olacak, aksi halde hakem heyeti devreye girecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.