'HDP'nin barajı geçmesi iktidarın sonu olacak'

'HDP'nin barajı geçmesi iktidarın sonu olacak'

Anayasa hukukçusu Mithat Sancar, Erdoğan'ın HDP'yi baraj altında bırakmaya dönük sözlerinin 'suça teşvik' anlamına geldiğini söyledi.

Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda gerçekleşen 'Mahalle Başkanları Toplantısı'nda, 24 Haziran seçimlerinde HDP'yi baraj altında bırakmaya dönük sarf ettiği sözlerinin yer aldığı görüntüler gündeme oturdu.

Baraj altında bırakılmak istenen HDP'nin, Anayasa Hukukçusu olan Mardin Milletvekili Adayı Mithat Sancar, Erdoğan'ın sözlerini yorumladı.

Seçim süreci başladığından beri AKP'nin asıl meselesinin HDP olduğunun altını çizen Sancar, AKP-MHP ittifakının HDP'yi baraj altında bırakmayı, kendileri için 'kurtuluş yolu' olarak belirlediklerini ifade etti.

Partilerinin barajı geçmesinin, AKP-MHP ittifakının Meclis'te çoğunluğu kaybedeceği anlamına geleceğini vurgulayan Sancar, "Bu da seçimler ikinci tura kaldığı takdirde Erdoğan'a psikolojik olarak bir dezavantaj sağlıyor. Ayrıca ikinci turda kazansa bile Meclis çoğunluğunu kaybetmek, AKP iktidarını çok ciddi biçimde sınırlıyor. HDP'nin barajı geçmesi, bir bakıma bu iktidarın sonu olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Sancar, "AKP'nin HDP'yi her türlü hile ile baraj altında bırakmak istediğini söylediğimizde, bazı insanların bu tespitleri sadece propaganda aracı olarak görüyordu. Bizim sürekli söylediğimiz şeyi Erdoğan bizzat itiraf etmiştir. Erdoğan sandık hakimiyetini kurarak, kendi görevlilerini hileye yönlendiriyor" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın her konuşmasının 'suç' teşkil ettiğini belirten Sancar, şunları söyledi:

"Her konuşmasında bir hukuk ihlali var. YSK'ye talimat verdiğini söylüyordu. Cumhurbaşkanı adayımız Selahattin Demirtaş'ın davası sürerken, onun hakkında iftiralarda bulunuyor. Yargıya müdahale ediyor, Anayasa kurallarını tanımıyor. Burada da pek çok hukuk ihlali vardır. Daha somut olarak; apaçık bir suça teşvik vardır. Kendi çalışanlarını seçim kurallarını ihlal etmeye yönlendiriyor." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.