HDP’nin anadil teklifi reddedildi

HDP’nin anadil teklifi reddedildi

HDP’nin 2016’da anayasaya uygun bulunup komisyona havale edilen anadil teklifi, bu yıl anayasa aykırılık iddiasıyla kabul görmedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Diren Yurtsever’in haberine göre, HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, kamusal alanlarda anadilde hizmet verilmesi amacıyla 11 Eylül’de Meclis Başkanlığı’na teklif sundu.

Ancak ‘Kamu Hizmetlerinin Anadillerde Yerine Getirilmesine Dair Kanun Teklifi’, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım imzalı yazıda teklifin ret kararı şöyle açıklandı: “Anayasanın 3’üncü maddesi 1’inci fıkrası ‘Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir’ şeklindedir. Anayasanın 4’ücü maddesi uyarınca mezkür hüküm, değiştirilmeyecek ve değiştirilmesi teklif edilmeyecek hükümler arasında yer almaktadır.”

MA’nın haberinde bir önceki dönem olan 26’ncı dönemde de HDP tarafından aynı teklifin Meclis Başkanlığı’na verildiği kaydedildi. O zaman teklif başkanlık tarafından Plan ve Bütçe, Milli Eğitim, İçişleri, Gençlik ve Kültür ile Anayasa komisyonlarına havale edilmişti.

Teklifte kamu hizmetlerinin gerekli olan anadillerde gerçekleştirilmesi istenirken askerlik, oy verme ve vergi gibi konularda vatandaşın yükümlülüklerini yerine getirdiği ancak yalnızca Türkçe hizmet verilmesi nedeniyle eşitsizlik yaşandığı öne sürülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.