HDP’li Özsoy’dan 'cumhurbaşkanlığı adayı' sorusuna yanıt

HDP’li Özsoy’dan 'cumhurbaşkanlığı adayı' sorusuna yanıt

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Haziran 2023’te cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu için aday çıkarmayı düşündüklerini söyledi.

 

Altılı masadaki tüm partilerle diyalog halinde olmadıklarını belirten Özsoy, HDP’nin “Emek ve Özgürlük İttifakı” adıyla üçüncü yol olduklarını belirtti.

Özsoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tamamen milliyetçi ve “Kürt karşıtı partilerle” ittifakının yeni bir çözüm süreci konusunda iyimser olmalarını engellediğini vurguladı.

AK Parti’nin geçmişte Kürtlerden oy aldığını belirten Özsoy, ancak bu defaki seçimlerde bu desteğin düşeceğini tahmin ettiğini ifade etti.

Hişyar Özsoy, ABD’nin başkenti Washington’da etkili düşünce kuruluşlarından Ortadoğu Enstitüsü’nün düzenlediği 11’inci Yıllık Türkiye Konferansı esnasında Rûdaw muhabiri Diyar Kurde’nin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de milletvekilli ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşıyor, cumhurbaşkanlığı için adayınız olacak mı?

Hişyar Özsoy: Şu anda seçimlerin ilk turu için bir aday çıkarmayı düşünüyoruz ama bu çok yavaş bir süreç. Fakat ön görüşmeler başladı ve henüz bir aday hakkında karar vermiş değiliz.

Başta CHP olmak üzere diğer altılı masada yer alan partilerle herhangi bir koordinasyonunuz var mı?

Hişyar Özsoy: Altılı masadaki partilerden dördü ile bir tür diyaloğumuz var, bazen görüş alışverişinde bulunuyoruz. Fakat altı partinin hepsi ile sahip diyalog sahibi değiliz. Bu farklı bir konu ve biz altılı masanın parçası değiliz. Türkiye siyasetinin üçüncü ittifakı ve üçüncü yolu olan Emek ve Özgürlük İttifakı’nı kurduk. Sağcı ve milliyeti olan İYİ Parti ve Demokrat Parti ile diyaloğumuz yok, diğerleri ile bir ölçüde diyaloğumuz var.

 Şu anda Kürtlerin desteğine olan ihtiyacın bu seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Kürt sorununun çözümü konusunda adım atmayı düşünmeye zorlayacağına dair bir umudunuz var mı?

Hişyar Özsoy: Dürüst olmak gerekirse, tamamen milliyetçi ve şiddetle Kürt karşıtlığı yapan partilerle yaptığı siyasi ittifak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın barış sürecini yeniden başlatacağı, Kürtlerle diyalog ve Kürt sorununun barışçıl çözümü için bir fırsat yaratacağı konusunda iyimser olmamızı engelliyor. Bu konuda bir şeyler yapmak istiyormuş gibi bir tavır oluşturmak istiyor olabilir ama açıkçası ne HDP'nin ne de genel olarak Kürtlerin Erdoğan'la bir şeylerin değişeceğine dair bir ümidi yok.

HDP'nin seçimlerden önce kapatılması ihtimali ile ilgili bir endişeniz var mı?

Hişyar Özsoy: HDP'ye karşı açılan davada mahkeme süreci devam ediyor. İktidar HDP'yi kapatabilir ki bu siyasi bir karar olur. Çünkü bizim siyasi duruşumuzu değiştirmemizi istiyorlar. HDP kapatılsa bile biz farklı seçenekler ve yeni bir siyasi parti için hazırlıklarımızı yapmış durumdayız. O şekilde veya bu şekilde biz önümüzdeki seçimlerin en önemli aktörleri olacağız. Bu yüzden HDP kapatılsa bile milyonlarca seçmenden oluşan çok güçlü bir sosyolojik güce sahibiz. Dolayısıyla HDP’nin tüm bu seslerini bastıramayacaklar. Siyasi parti olarak kapatabilirler ama halk olarak, hareket olarak ve siyasi bir güç olarak kalacağız.

Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye yönelik askeri saldırısına ilişkin tavrınız nedir?

Hişyar Özsoy: Kesinlikle şiddetle buna karşıyız. Türkiye'de hükümeti Suriye'deki askeri planından dolayı şiddetle eleştiren tek siyasi parti belki de HDP'dir. Bu çok açık bir şekilde Kürt karşıtı bir politikadır. Türkiye hükümeti Kürtlerin bir özerk yönetime sahip olmasını sağlayan her türlü imkanı ortadan kaldırmak istiyor. Bu onların sorunu ve Türkiye’nin politikalarının temelidir. Bu nedenle Erdoğan'ın iktidarda veya diğerlerinin muhalefette olması fark etmiyor. Kürt meselesine gelince, aşağı yukarı hepsinin tavrı aynılar. HDP de geçmişte bu tür bi işgalin karşısında durmuştur. Bu nedenle böyle bir gelişme yaşandığında HDP hem Türkiye'de ve hem de yurtdışında buna şiddetle karşı çıkıyor.

 Son sorum şu; Türkiye'de seçimler yapıldığında AK Parti Kürt illerinde çok oy alıyor. Kürt sorunun çözümü AK Parti’nin ellerinde ve çözüm için adım atmıyorken, ayrıca başka birçok kaygıları varken Kürtler neden bu partiye oy veriyor?

Hişyar Özsoy: Evet, tabii sayıları giderek azalsa da hala AKP’ye oy veren Kürtler var. Bunun ideolojik nedenleri var ve hala AKP’nin ideolojisine inananlar var. Genel olarak söylüyorum hala Türkiye’de hükümet kurumlarıyla bağları olan çok sayıda Kürt var ve AKP hükümeti temsil ediyor. Konuşmamda da belirttiğim gibi AKP sadece bir siyasi parti değil. Bu nedenle oy verdiklerinde bir şekilde ödüllendirildiklerini sanıyorlar. Bu AKP ile olan çıkarları ile alakalı bir durum Ama şimdi AKP Kürt illerinde zayıflıyor, bu sefer Kürtlerden daha az oy alacaklarını düşünüyorum.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.