HDP'li Oluç: YSK halk iradesine darbe yaptı

HDP'li Oluç: YSK halk iradesine darbe yaptı

YSK’nın KHK’lı adaylara dair kararını değerlendiren HDP Sözcüsü Oluç, “YSK, adaylıklar sırasında, KHK ile ihraç edilmiş olanların aday yapılmamasını sağlayabilirdi” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Saruhan Oluç, HDP Genel Merkezinde YSK’nin KHK’lı seçilmişlerle ilgili aldığı karara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), dün akşam açıkladığı kararıyla, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmiş olan ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine hükmetti. YSK’nın kararında, mazbatanın ikinci seçilen adaya verilmesi öngörülüyor.

HDP konuya dair açıklamasında, “Van Edremit-Tuşba-Çaldıran; Erzurum Tekman ve Digor Dağpınar’da YSK seçilmiş başkanlarımıza mazbata verilmemesini kararlaştırdı. KHK’li olanların adaylığını kabul edip seçime girmelerine izin veren YSK, aldığı bu kararla ‘tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası’ haline gelmiştir” dedi.

“Tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası”

Bu sabah basın açıklaması yapan Oluç, partinin MYK’sının toplanacağını ve bu konuda hangi adımları atacaklarına dair tartışma yürüteceklerini ifade etti.

Oluç özetle şunları söyledi:

“YSK'nin attığı bu adım, tasarlanmış bir siyasi komplonun parçası olmaktan başka bir şey değildir. Çok net olarak söylüyoruz: YSK, AKP-MHP ittifakı tarafından tasarlanan siyasi bir komplonun açık parçası haline gelmiştir.

“YSK tuzak kurmuştur. Diyeceksiniz ki, hakimler tuzak kurar mı? Evet, Türkiye’de hakimlerin de tuzak kurduğuna şahit olduk. YSK’nin kararı bu anlama gelmektedir.

“Nedir bu tuzağın anlamı? YSK, adaylıklar sırasında, KHK ile ihraç edilmiş olanların aday yapılmamasını sağlayabilirdi. Lüzumlu lüzumsuz her konuda genelge yayımlayan YSK, bu konuda bir genelge yayımlamamıştır. Bir genelge yayımlayabilir ve diyebilirdi ki, ‘tartışmalarımız sonucunda KHK'lilerin aday olmasını doğru bulmuyoruz’. Bu hukuk dışı olurdu, biz yine eleştirirdik, ama en azından tuzak kurmazdı YSK.”

“YSK kayyım atayıcı olmuştur”

“YSK halk iradesine yönelik açıkça darbe yapmıştır. YSK’nin kararlarına itiraz hakkı yoktur. Mahkemeye gidemiyorsunuz, AYM'ye gidemiyorsunuz. İşte bunu fırsat bilerek halk iradesine karşı darbe yapmıştır YSK. Bu fırsatçılığı da bir kez daha tespit etmek istiyoruz.

“YSK kayyım atayıcı olmuştur. Açıkça kayyım atamıştır. Seçilmiş olana mazbatayı vermeyerek, ikinciye yani seçimi kaybetmiş olana mazbata vererek kayyım atamıştır.”

“Sorun varsa seçim yenilenmeli"

“Eğer ortada bir sorun varsa YSK’nin yapacağı şey seçimi yenilemektir. Bunu da yapmıyor. Kendisini halk yerine koyuyor, seçilmemiş olana mazbata veriyor.

“Beş yıl boyunca açık ara halkın seçmediği bir kişinin orayı yönetmesine imkan sağlayacağını düşünüyor. YSK'nin bu kararı tanınamaz.

“YSK, zaten seçim güvenliğini öncesinde çiğneyen; iktidar taraflısı ve bağımlısı davranan bir kurul haline gelmiştir. Bu şekilde kendilerini eleştiriyoruz ve itiraz ediyoruz.”

“Türkiye’nin batısındaki seçmenlere sesleniyoruz”
“İstanbul konusunda yaşanan kepazelik hala sürüyor. Tamamen mesnetsiz iddialara dayanarak İstanbul halkının iradesi, verdiği oylar, seçim sonuçları çiğnenmektedir. Bugün 11. gün ve halen bir sonuç açıklanmamıştır. Zaman kazanmak ve hukuksuz bir karar almak için yapılan bir hazırlıktır.

“İstanbul için de kendilerinden bağımsız ve tarafsız bir karar beklemiyoruz. Böyle davranmayacaklarını biliyoruz. İstanbul ve Türkiye’nin batısındaki bütün seçmenlere sesleniyoruz: Batıda yaptıkları hukuksuzluklar yanında Kürt illerinde yapılan hukuksuzluklar gözardı edilmemelidir. Bunu görün.

“Muş’ta, Tatvan’da, Viranşehir’de yaptıkları saymakla bitmez. En son dün aldıkları karar ve bugün Bağlar konusunda alabilecekleri kararla ilgili söylüyorum. Bu hukuksuzluklar asla kabul edilemez hukuksuzluklardır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum