HDP’li Irmak 10 yaşındaki Berat Oktay'ı sordu

HDP’li Irmak 10 yaşındaki Berat Oktay'ı sordu

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak Yüksekova'daki patlamada hayatını kaybeden 10 yaşındaki Berat Oktay’ı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ’ya sordu.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Kandıra Cezaevinde bulunan HDP’nin tutuklu Hakkari Milletvekili Selma Irmak, 10 Mart tarihinde Yüksekova’nın Güngör Mahallesi’nde bulduğu cisimle oynarken yaşanan patlamada hayatını kaybeden 10 yaşındaki Berat Oktay ile bir gün sonra farklı bir patlamada yaralanan 30 yaşındaki İbrahim Akdağ ile ilgili İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yazılı olarak yanıtlaması için soru önergesi verdi. 

Irmak önergesinde, kamuoyuna yansıyan bilgilere göre sokağa çıkma yasaklarının başladığı tarihten bugüne askeri mühimmatların patlaması sonucu 19 çocuğun yaşamını yitirdiği ve 36 kişinin de yaralandığını hatırlatarak Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemi ile şu soruları sordu: 

* Sokağa çıkma yasaklarının ilk ilan edildiği tarihten bugüne başta Yüksekova olmak üzere, Şemdinli, Şırnak, Cizre, Silopi, İdil, Nusaybin, Dargeçit, Varto, Sur, Silvan ve Lice’de mühimmat patlamasından dolayı kaç insan yaşamını yitirmiş ve kaç insan yaralanmıştır? Bunların kaçı çocuk, kaçı yetişkindir?

* Son iki sene zarfında sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı kentlerde 19 çocuğun öldüğü ve 36 kişinin yaralandığı basına yansımıştır. Bu vakaların hukuki durumları hangi aşamadadır? Ölüm ve yaralanmaya neden olan mühimmatların balistik incelemeleri tamamlanmış mıdır? 

* Mühimmat patlaması sonucu Yüksekova’da 10 Mart 2018 tarihinde yaşamını yitiren Berat Oktay ve 11 Mart’ta ağır yaralanan İbrahim Akdağ’ın adli incelemeleri hangi aşamadadır?  

* Yüksekova’da yaşayan halkımız mühimmat patlamalarından dolayı derin endişe içinde bulunmaktadırlar. Halkın endişesini giderecek ve ölümlerin önüne geçmek için ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?

* Sokağa çıkma yasaklarından sonra sivil vatandaşların ve çocukların ölümüne neden olan mühimmatların çatışma bölgesinden tamamen temizlenmemiş olması; bu temizliği yapan birimin veya birimlerin görevlerini layıkıyla yapmadığını göstermektedir. Bunlar hakkında açılan bir kamu davası var mıdır?

* Yüksekova’da çatışma bittikten sonra kent merkezinde mühimmat arama tarama ve temizleme faaliyeti kaç gün sürmüştür? Arama ve tarama faaliyetlerinin etkin bir şekilde yapıldığını düşünüyor musunuz?

* Yüksekova’da tekrardan ölüm yaşanmaması için mühimmat arama ve tarama faaliyeti yaptırmayı düşünüyor musunuz?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.