HDP'li eşbaşkanlar Diyarbakır'da toplandı

HDP'li eşbaşkanlar Diyarbakır'da toplandı

HDP yerel seçimlerin sonuçlarını değerlendirmek üzere Diyarbakır’da toplandı. Yeni seçilen belediye eş başkanlarının da katıldığı toplantının basına açık bölümünde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim kampanyası sırasında “Nefret diline karşı

Yeni seçilen HDP Belediye Eş Başkanları, Diyarbakır’da HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığında toplandı. Seçim sonuçlarının değerlendirileceği ve önümüzdeki dönemin masaya yatırılacağı toplantının basına açık bölümünde Sezai Temelli konuşma yaptı. Temelli, konuşmasının başında açlık grevlerine değinerek, “Leyla Güven ve onun şahsında açlık grevinde olan binlerce yoldaşıma sevgi ve saygılarımı yolluyorum” dedi.

Temelli, “5 Nisan 2015 yılından bugüne, son 4 yıla baktığımızda da mutlak tecridin hakim olduğu bir Türkiye fotoğrafı var karşımızda. Dolmabahçe Mutabakatı’nın reddedilmesinden bugüne kadar yaşananlar; hukuksuzluk, adaletsizlik, insan haklarının yok sayılması, demokratik kurumların tasfiyesi… Bu süreci domino etkisi ile tanımlamak mümkün. 4 yıl boyunca iktidar mutlak tecritten başlayarak savaş politikaları dayatmış, ülkenin kaynaklarının çarçur etmiştir. İktisadi alanda, siyasi alanda, toplumsal alanda karşı karşıya olduğumuz tablo budur. Türkiye son 4 yılda bir kriz girdabındadır ve giderek bu derinleşmektedir” şeklinde konuştu.

Seçim kampanyası hakkında konuşan ve “Seçime mi giriyorduk savaşa mı belli değildi” diyen Temelli, bu süreçte Cumhur İttifakı tarafından “Bizler-Onlar” şeklinde kutuplaşmaya gidildiğini belirtti. 

Temelli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Buna karşı başka bir dil ile, barışın dili ile ayrımcılığa toplumsal bölünmeye karşı çıkarak bunun karşısında bir kampanya var ettik, Türkiye’ye seçenek sunduk. Geleceğimizi demokrasi ve barış hattında şekillendirmeye çalıştık. Bu seçim döneminde, kampanya sürecinde ve halen devam eden süreçte Türkiye çok önemli derslere tanıklık etti. Bu dersi almak gerekir. Bu dersi özellikle iktidarın alması gerekir. İktidarın bu dersi almak, hatalarından geri adım atmak yerine geride bıraktığımız bir hafta içinde hatalarında ısrar ettiğini görüyoruz. Evet, bu konuda ısrar Türkiye’yi çok daha zor koşullara, çok daha içinden çıkılmaz koşullara sürükler. O yüzden de diyoruz ki bir an önce hukukun üstünlüğüne, yasalara uyulması gerekiyor. Bunun ilk adımı da meşru bir hak ve talep olan, yasalara ve hukuka uymayı davet eden mutlak tecridin son bulması olabilir. Bu, siyaset üstü bir konudur diye seçim sürecinde ısrarla vurguladık. Şimdi tam zamanıdır. Artık hiçbir insanımızın cezaevinde ya da açlık grevinde ölmesini istemiyoruz. Bu ölümleri durdurmak Adalet Bakanı’nın görevidir. Bir an önce kendisini göreve davet ediyoruz.”

Seçim sonuçlarından gerekli dersi çıkarması ve Türkiye’yi gerilim ortamından çıkarması gereken iktidarın gerilimi tırmandırmaya devam ettiğine dikkat çeken Temelli, “Anayasal kurumların üzerine düşeni yapması, yasalar ve Anayasa’nın gereğini yerine getirmesi gerekiyor” dedi.

İktidarın seçim sonuçlarına yaptığı itirazları değerlendiren Temelli, YSK’nın itirazları değerlendirirken de mazbataları da verirken de yasaların gereğini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasında HDP’nin izlediği seçim stratejisine de değinen Temelli, Kürt halkı sorumluluğunu hakkıyla yerine getirdi” dedi.

“Birlikte başardık, başarmaya devem edeceğiz” diyen Temelli, vesayet sistemini sonlandırma fırsatının önlerinde olduğunu söyledi.

Yerel yönetimlerle ilgili partisinin programını hatırlatan Sezai Temelli, “Bizim ‘radikal demokrasi’ dediğimiz bir fikriyatımız var. Radikal demokrasi yerel demokrasinin güçlenmesini bize anlatır. Radikal demokrasinin bir sac ayağı var. Bir ayağı kadın özgürlük mücadelesidir. Eşbaşkanlık sisteminden başlayarak eşit temsiliyetin her alanında hayat bulduğu bir anlayıştır.

Konuşmasının devamında “İkinci önemli hamle iktisadi hamledir” diyen Temelli, “Bugün merkezi sistemin iktisadi hakların gasbı devam ediyor. Bütçe haklarını gasp ederek, topluma savaşı ve militarist bütçeyi dayatarak büyük bir hak gasbı uyguluyor. Bunun sonuçları işsizlik, yoksulluk en temel hakların yok sayılması hatta vatandaşların müşterileştirilmesidir. Hastanelerde hasta garantileri ile hastalar müşteriye dönüştürülürken ulaşım ve eğitimde aynı anlayış hakimdir. Bu iktidar her geçen gün vatandaşlık haklarını vatandaşlara satmaya devam etmektedir. İktisadi hakları da yerellerde başlayarak yerellerde kendi bütçemizi üreterek, katılımcı bütçe anlayışımızla iktisadi sorunlara da çözüm üreten, merkezi bütçeye müdahil olabilecek bir siyaset ve ekonomi politikle çözümü var edebiliriz” ifadelerine yer verdi.

Bir toplumcu belediyecilik geliştirerek Türkiye’nin karşı karşıya olduğu çoklu krizi aşabileceklerini belirten Temelli, hem hizmet üretip hem de Türkiye’yi dönüştürmeyi başarabileceklerini söyledi.

Parti içi demokrasiyi en sağlıklı şekilde çalıştırmaları gerektiğini vurgulayan Temelli, “Demokrasi üzerine bu kadar konuştuktan sonra çok doğaldır ki; bu demokrasiyi parti içinde de tüm örgütsel mekanizmalarımızda güçlendirmeliyiz. Nasıl bir dünya düşünüyorsak ona uygun yaşamı kendimizden, örgütümüzden başlayarak hayata geçirmeliyiz. Parti içi demokrasiyi en sağlıklı şekilde çalıştırmalıyız. Karar ortaklaşmalarının, uzlaşı mekanizmalarının sağlandığı müzakereci yöntemle parti içi demokrasi mümkün olabilir. Parti içi demokrasiyi ayakta tutan parti içi disiplindir; bu bir öz disipline ihtiyaç duyar. Nerede görev yaparsak yapalım bütünlüklü anlayıştan, birlikte oluştuğumuz kurallardan uzak durmamalıyız. Eleştiri özeleştiri anlayışımızı koruyarak bir disiplinli çalışmayı da önümüzdeki süreçte hayata geçirmeliyiz” dedi.

Belediye eş başkanlarına ve meclis üyelerine de seslenen Temelli, asla kibirli olmamalısınız” şekkinde konuştu. Temelli konuşmasının sonunda şunları söyledi: “Belediye meclis üyelerimiz ve belediye eş başkanlarımız bu konuda en titiz çalışmayı yürütmelidir. Topumla, halkla en fazla iç içe olan sizlersiniz. Daha fazla sokakta olmalısınız, asla kibirli olmamalı, hiyerarşi oluşturmamalısınız. Nerede olursanız mutlaka kendinizi halkınızın içinde görmelisiniz. Onlarla birlikte karar almalısınız. Partimizin ortaya çıkardığı geçmiş birikimleri en güçlü şekilde hayata geçirmek sizlerin elinde. Bizi siz anlatacaksınız sokakta. Makro siyasetle değil günlük siyasetle bunu yapacaksınız. Hizmeti toplumla buluştururken de, üretirken de tam da orada olması gereken sizlersiniz. Radikal demokrasi ve yerel demokrasi anlayışımızla bunu toplumsallaştırmak, toplumun siyasallaşmasına katkı sağlamak sizlerin elinde. Şeffaf olacağız. Bütün sorunlarımızı birlikte çözeceğimizin farkında olacağız. Halkımızla, toplumla her şeyi paylaşacağız. Önümüzde zor bir süreç var. Enkaz var karşımızda. İktidarın yaratmış olduğu politik ve iktisadi bir enkaz var. Bu enkazı kaldırabilecek gücümüz de var. Bu güç işte bizim fikriyatımızda, örgütsel yaklaşımımızda. Bunun için yeter ki biraz cesaretimiz olsun. Bu cesaret bizde fazlasıyla var.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.