HDP’li Dede, Yeniköprü’yü Bakan Soylu’ya sordu

HDP’li Dede, Yeniköprü’yü Bakan Soylu’ya sordu

Hakkari – Van Karayolu üzerinde bulunan Yeniköprü’deki yol kontrollerini TBMM gündemine taşıyan HDP Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, İçişleri Bakanı Soylu’ya, kontrolleri sordu.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

HDP Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde devletin temel amaç ve görevlerinden birinin de, kişilerin ve toplumun, seyahat özgürlüğünü sağlamak ve kişinin temel hak ve hürriyetlerini sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan bütün engelleri ortadan kaldırmak olduğunu vurguladı. 

‘Yüksekova-Van karayolunun 34. Hakkâri-Van karayolunun 50. kilometresinde bulunan YeniKöprü Jandarma kontrol noktasında, araç arama ve kimlik kontrolleri nedeniyle araç kuyrukları yüzlerce metre uzunluğuna ulaşmaktadır. Yüksekova-Van-Hakkâri karayollarının kesiştiği kavşakta bulunan kontrol noktasında üç yönden gelen araçlar didik didik aranıp kimlik kontrolü yapılmaktadır. Araç arama ve kimlik kontrolleri uygulaması adı altında vatandaşlarımız saatlerce kuyrukta kalmakta ve yolculuk yapmak isteyen yurttaşlarımıza dönük birçok hak ihlâlinin ve keyfi muamelenin ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Vatandaşlarımızın böylesi uygulamalarla ‘‘şüpheli’’ muamelesinin yapılması ve cezalandırılmak istenmesini kabul etmek mümkün değildir’ diyen Dede, önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan şu sorularına yanıt istedi:

* Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve yasalar çerçevesinde güvence altına alınan seyehat özgürlüğü hakkını kısıtlayan bu uygulamaların yasal dayanağı nedir?

* Söz konusu arama ve kontrol noktalarında yapılan uygulamalar Sulh Ceza Hakimliği kararına mı yoksa Kaçakçılığın menine dair kanun hükümlerine göre mi yapılmaktadır?

*Yurttaşlarımızı mağdur eden söz konusu uygulamaların fiili olarak gerçekleştirilmesini gerekli kılan etkenler nelerdir ve hangi tarihten beri uygunlanmaktadır? Bu konuda bakanlığınızın bir bilgisi var mıdır?

* Konuyla ilgili olarak vatandaşlarımızın Yeni Köprü Jandarma Karakolu'na yaptıkları itirazlar ve öneriler dikkate alınmış mıdır? Bu yönde tarafınıza ulaşmış bir bilgimevcut mudur?

*Hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen uygulamalara ilişkin iddialar için hızlı ve etkili bir biçimde soruşturma başlatılacak mıdır? Sorumlu olduğu tespit edilen kişilerden hesap sorulacak mıdır?

*Kürt vatandaşların yoğun olarak yaşadığı illerde yürütülen operasyonların ve alınan güvenlik tedbirlerinin yasalara uygun bir biçimde yürütülmesi ve vatandaşların mağdur edilmemesi için tarafınızdan somut adımlar atılacak mıdır? Bu konuda yürütülen çalışmalar var mıdır? Varsa nelerdir? Hangi aşamadadır?

*Hakkâri-Van ve Yüksekova-Van, Yüksekova-Şemdinli, Hakkari-Çukurca güzergahları arasında kaç arama noktası vardır? Kaç yerde araç arama ve kimlik kontrolü yapılmaktadır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum