HDP'li Dede, TOKİ konutlarını Meclis’e taşıdı

HDP'li Dede, TOKİ konutlarını Meclis’e taşıdı

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova’da TOKİ konutları ile ilgili sorunları Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari Milletvekili Sait Dede, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde Yüksekova’daki TOKİ konutlarında yaşanan sorunlara değindi.

Dede, Yüksekova’da 13 Mart 2016 tarihinde başlatılan ve 76 gün süren sokağa çıkma yasakları sırasında yurttaşlara ait evlerin yıkıldığını hatırlattı.

Evsiz kalanların mağduriyetini giderileceği zarar ve ziyanların karşılanacağı taahhüd edildiği ifade eden Dede, Toplu Konut İdaresi öncülüğünde konut yapımına başlandığını ancak hak sahiplerinin konutlarına kavuşamadığını söyledi.

Dede, henüz birkaç yıllık olmasına rağmen söz konusu konutlarda çökme, rutubet, çatlama, sıva dökülmesi, zemin yarılması, su baskını, su ve elektrik tesisatlarında bozulmaların olduğu ve kalitesiz malzeme kullanıldığını iddia ederek Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti;

* Yüksekova’da yapımı devam eden TOKİ konutları kaç etaptan oluşmaktadır? Kaç defa proje revize edilmiştir?

* TOKİ konutları ne zaman ihale edilmiş ve teslim tarihleri ne zamandır?

* Yapımı tamamlanan konutların hak sahiplerine teslim edilmemesinin sebebi nedir? Bu gecikmenin ortaya çıkardığı mağduriyeti nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?

* Yüksekova TOKİ ihalelerini alan firmalar hangileridir? Bu firmaların iş bitirme belgeleri var mıdır?

* Kullanılan kalitesiz malzemeden dolayı ilk yıldan itibaren yıpranan ve yurttaşların sağlıklarını tehdit eden konutlarla ilgili nasıl bir çalışma yapacaksınız? Bakanlığın şartnamelere aykırı olarak yapılan konutları teslim almasının sebebi nedir?

* Eksik ve kalitesiz malzemenin kullanıldığı konutların inşaat aşamasında denetimini hangi kurum yapılmıştır?

* Başta altyapı hizmetleri olmak üzere eksikliklerin giderilmesi noktasında yaptığınız bir çalışma var mıdır? Şöyle ki iktidar partisinin il başkanı kamuoyuna yaptığı açıklamada 2., 3. ve 4. Bölge olarak tanımlanan Pizok konutlarının 1 Eylül tarihinden itibaren hak sahiplerine teslim edileceğini beyan etmiş, ancak bahsi geçen konutlarda henüz çatı ve saçaklar başta olmak üzere ısı ve yalıtım sistemleri yüklenici firma tarafından tamamlanmamıştır, ayrıca sözkonusu bölgede henüz altyapı çalışmaları da tamamlanmamıştır. Bu konuda Bakanlığınıza iletilen bir şikayet var mıdır? Çalışmaları takip ediyor musunuz?

* Pizok konutlarının teslim tarihi ne zamandır? Hak sahipleri konutların teslim edilmemesi durumunda yaklaşan kış koşullarından dolayı kiracı olarak bulundukları binaların yakıt masraflarını ödemek zorunda kalacaklardır. Bu noktadaki mağduriyeti gidermek açısından yapacağınız bir çalışma var mıdır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.