HDP'li Dede, işsizlik ve artan intiharları sordu!

HDP'li Dede, işsizlik ve artan intiharları sordu!

HDP Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, işsizlik ve işsizliğe bağlı artan intihar vakarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. 

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakların Demokratik Partisi Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik krizin yol açtığı işsizlik ve işsizlik nedeniyle artan intiharlarını Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine getirdi. 
HDP’li Vekil Dede, Türk Lirasında yaşanan devalüasyonun, alım gücünde büyük bir daralmaya neden olan enflasyon verileri, tüketici fiyat endeksinde ortaya çıkan artışlar vatandaşların geçim çabalarını zorlaştırmakta adeta bir yaşam mücadelesi verme noktasına getirdiğine işaret etti. 

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz yalnızca maddi olgular ile açıklanabilecek düzeyde olmadığını savunan HDP’li Dede, “ insan hakları ihlalleri, sosyal devlet anlayışının ortadan kaldırılması, hukuk kurumlarının güvenilirliğini yitirmesi ve yapıcı olmayan sosyal güvenlik politikalarının doğrudan yurttaşların hayatlarına olumsuz müdahale ve etkilerde bulunduğunun göstergesidir. Bu göstergelerin temelinde ise ekonomik kriz ve beraberinde getirdiği sosyal bunalım halinin birçok intihar vakasına dönüşmesidir” dedi. 

Konya Selçuk Üniversitesi kampüsünde bir kafede garson olarak çalışan 25 yaşındaki Barış Ayaz’ın, intihar girişiminde bulunduğuna dikkat çeken Dede,  hastaneye kaldırılan ve bütün müdahalelere rağmen kurtarılamayan Ayaz’ın borcunu ödeyemediği için intihar ettiğini iddia etti. 

Dede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yazılı olarak cevaplaması istemi ile şu soruları yöneltti

* Son beş yıl içerisinde ekonomik kriz ve işsizliğin yarattığı psikolojik ve sosyal bunalım nedeniyle yaşanan intihar vakası sayısı kaçtır?

* Bakanlığınız tarafından söz konusu borçlanma ve ekonomik, sosyal bunalım sonucu meydana gelen intihar vakalarına ilişkin bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa hangi aşamadadır?

* Türkiye’de bugün itibariyle hane halkı borçlarının toplamı ne kadardır?

* Türkiye’nin bugün itibariyle toplam iç ve dış borcu ne kadardır? Kişi başına düşen borç miktarının Türk Lirası cinsi ile karşılığı nedir?

* Genç işsizliği ve mevcut borçlanma durumuna karşı alınan yapıcı önlemler var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.