HDP'li Dede Hakkari'nin sorunlarını meclise taşıdı VİDEO

HDP'li Dede Hakkari'nin sorunlarını meclise taşıdı VİDEO

TBMM'de gündem dışı söz alan HDP Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, Hakkari'nin sorunlarını meclise taşıdı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Konuşmasına, üç yıl önce Diyarbakır'da silahlı saldırıya uğrayan eski Diyarbakır Baro Başkanı  Tahir Elçi'yi anarak başlayan Dede, Hakkâri'nin sorunlarının beş dakika ile anlatılmayacağı ifade etti. 

Hakkâri eski milletvekilleri Selma Irmak ile Abdulah Zeydan ve 27. Dönem milletvekili Leyla Güven’in cezaevinde olduğuna dikkat çeken Dede, Güven’in Anayasa'nın 83. Maddesine göre yargılamasının durdurulup tahliye edilmesi gerektiğini savundu. 

Leyla Güven’in haksız hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu belirten Dede, meclisi sorumluluk almaya davet etti. 

Hakkari’de seçme ve seçilme hakkının yok sayıldığını iddia eden Dede, “Hakkâri merkez ve üç ilçesi de 2016 yılından beri halkın seçtikleri tarafından değil kayyumlar tarafından yönetilmektedir. Yine Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde, sadece bir ilçede 31 muhtar görevden alınmıştır. Bu da neredeyse halkın yarısının oy verdiği kişiler tarafından yönetilmemesi demektir. Yani neredeyse Hakkâri'de seçme ve seçilme hakkı yok sayılmıştır” dedi. 

Dede, Hakkâri’nin İran ve Irak'a sınır olduğunu ancak bu konumundan yeterince yararlanamadığını belirterek, “Esendere Sınır Kapısı bir ticaret kapısı olmasına rağmen, ithalat çok küçük, sınırlı bir kotayla yapılabilmektedir, bu da halkı ciddi anlamda mağdur etmektedir. Yine yıllardır iktidar tarafından "Açıldı, açılacak." denilen Derecik Sınır Kapısı hâlâ faaliyete geçmemiştir. Hakkâri de sanayi adına herhangi bir tesis, bir kuruluş yok, turizm ise yok denecek kadar azdır. Halkın temel geçim kaynağı ise tamamen tarım ve hayvancılıktır. Yalnız, boşaltılan köyler, yasaklanan yaylalar ve özel güvenlik bölgeleri nedeniyle tarım ve hayvancılık da neredeyse bitmiş durumdadır” şeklinde konuştu. 

Hakkâri'de bulunan arama, kontrol noktalarına da değinen Dede, şunları  söyledi: “ Başta Yeniköprü arama, kontrol noktası olmak üzere Van-Hakkâri, Hakkâri-Çukurca, Hakkâri-Yüksekova ve Yüksekova-Şemdinli arasında bulunan arama, kontrol noktalarında uzun araç kuyrukları oluşmakta ve insanlar bu noktalarda saatlerce beklemektedir. Yarım saat, kırk beş dakikada gitmeniz gereken yolu bir buçuk saatte ancak kat edebiliyorsunuz. Hakkâri'de sağlık alanında da ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bildiğiniz gibi, Hakkâri'ye en yakın il Van olup arasındaki mesafe 200 kilometre civarıdır, yolları çetin ve çoğu zaman da mevsimlik koşullarından dolayı geçilemez durumdadır. Hakkâri'de anjiyo ünitesi olmadığından dolayı hastalar Van'a sevk ediliyor. Bu yolda geçen süre hem hastalar hem sağlık personeli hem de maliyet bakımından ciddi sorunlar oluşturuyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
8 Yorum