HDP’li Dede: Hakkari’de anjiyo ünitesi neden yok?

HDP’li Dede: Hakkari’de anjiyo ünitesi neden yok?

HDP Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, Hakkâri Devlet Hastanesi ile ilçe devlet hastanelerinde anjiyo ünitesinin bulunmadığına, bu durumun da vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çekip, konuyu meclise taşıdı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren HDP Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, Hakkari Devlet Hastanesi ile ilçelerdeki hastanelerde anjiyo ünitesi bulunmadığını anımsatıp, vatandaşların yaşadığı mağduriyeti Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine taşıdı.  

Önergesinin gerekçesinde kalp krizi geçiren hastalara zamanında müdahalenin ölümcül sonuçları minimize ettiğini vurgulayan Dede, söz konusu hastaların 120 dakika içerisinde sevk edilmesi ve gerekli müdahalenin zamanında yapılmasının elzem olduğunu söyledi. 

Hakkari bölgesindeki hastaların anjiyo yapılamadığı için sevk edildiğini, fakat çoğu zaman en yakın merkezlerde yer olmaması nedeniyle hasta transferinin geciktiğini söyleyen Dede, bu durumun çoğu hasta için ciddi bir risk oluşturduğunu kaydetti. 

Hakkari – Van arasındaki mesafenin 3 saati bulduğuna dikkat çeken Dede,  önergesinde Sağlık Bakanı Faruk Koca’dan şu soruların yanıtını istedi:

* Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre %40 ile en yüksek ölüm oranına sahip hastalık biçiminin Kalp Damar hastalıkları olduğu belirtildiği halde 275.761 nüfuslu Hakkâri İli’nin Kamu hastanelerinde Anjiyo Ünitesi  bulunmamasının gerekçeleri nelerdir?

* Hakkâri İli’nde bulunan kamu hastanelerine Anjiyo Ünitesinin temini konusunda bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?

* Bakanlığınız tarafından paylaşılan bilgilere istinaden Hakkâri İli’nde bulunan kamu hastanelerinin kardiyoloji bölümlerinde 1’er uzman doktor bulunmakta olduğu görülmektedir. Yukarıda belirtilen talep ve ihtiyaçlara binaen kardiyoloji bölümüne yönelik uzman doktor temini yapılacak mıdır?

* Bilindiği üzere söz konusu Hakkâri İli bölgesinin istihdam oranları ve yaşam memnuniyeti verileri Türkiye ortalamasının altında seyretmektedir. Bu sebeple sevk edilen hastaların ve hasta yakınlarının sevk edildikleri Van İli’nde barınma ve çeşitli temel ihtiyaçlarının karşılanamaması konusunda bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa nelerdir?

* Türkiye’deki ölüm oranlarının en yüksek olduğu hastalığın kalp damar hastalıkları olduğu bilinmektedir. Buna göre, hangi illerde anjiyo ünitesi bulunmamaktadır?

* Sağlık envanteri yetersizliği ve teknik eleman yetersizliği sebebi ile hangi iller hastalarını sevk etmek zorunda kalmaktadırlar?

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum