HDP'li Akdoğan Elektrik sayaçlarını Meclis'e taşıdı

HDP'li Akdoğan Elektrik sayaçlarını Meclis'e taşıdı

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan Yüksekova’da elektrik direklerin üstüne çekilen sayaçlarını meclise taşıdı.

HDP’li milletvekili Nihat Akdoğan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a  Yüksekova ve Şırnak’ta elektrik sayaçlarını direklerin tepesine çıkarmasını sordu.

Akdoğan vermiş olduğu soru önergesinde;  Türkerler Holding  enerji dağıtım şirketi ve Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ), Yüksekova da yeni elektrik sayaçlarını direklerin tepesine çıkarmıştır. Elektriksayaçlarının direklerin tepesine çıkarılması görüntü kirliliği yaratmakla beraber bu uygulamabölge halkının tamamını hırsız ilan etmektedir. Şirketin ahlaki ve etik değerleri hiçe sayarak, Türkiye’de daha çok Yüksekova ve Şırnak hattında, insanlık onurunu zedeleyen, şehir için kötü imaj yaratan uygulamaya geçmiş olması hem bir talihsizlik hem de halka bir hakaret  olmuştur. Kaçak elektrik kullanılmasını önlemeye çalışmak son derece doğaldır. Ancak, ilkel yöntemlerle yapılan bu çalışma yöre halkını tümden töhmet altında bıraktığı gibi, mahalle ve sokak aralarında ulu orta duran elektrik direklerine bir de bir sürü kablo ile sayaç takılarak, görüntü kirliliğine yol açmıştır. Elektrik hattının yer altına alınmasından söz edilen ilçede böyle bir uygulamaya gidilmesi vatandaş ve çevre çıkarlarının değil, şirket çıkarlarının daha fazla dikkate alındığının ispatı olarak görülüyor’ dedi.

‘Ayrıca çalışan elektrik kablo ve sayaçların şirket tarafından değiştirilmesi ve akabinde direklerin tepesine takılan yeni sayaç ve buna mukabil yenilettiği kablo parasını da abone faturasına yansıtması da ayrı bir hukuksuzluktur’ diyen Akdoğan,  VEDAŞ ve DİCLE elektrik dağıtım şirketlerinin Yüksekova ve Şırnak hattında gerçekleştirdiği bu çirkin uygulamayla, tüm aboneleri kaçak elektrik konusunda potansiyel hırsız gibi görerek elektrik sayaçlarını elektrik direklerine çıkarılmasının, hiçbir hukuki,ahlaki, ve insani açıklaması yoktur, kabul edilebilir değildir.’ dedi.

Akdoğan,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a  cevaplaması istemiyle şunları sordu;

1- Yüksekova’da elektik sayaçlarının direklerin tepesine çıkarılması ile ilgili muhtarlardan imzalı onay alındığı iddiası doğru mudur? Doğru ise muhtarlardan onay alınması hangi hukuki gerekçe ile alınmıştır?

2- Elektik sayaçlarının direklerin tepesine çıkarılmasının hukuki bir dayanağı var mıdır? Değilse bakanlığınız bu sistemin iptali yönünde bir girişimde bulunacak mıdır?

3- Bakanlığınız ve dağıtım şirketi arasında sayaçların direklerin tepesine çıkarılması ile ilgili herhangi bir antlaşma imzalanmış mıdır? Bakanlığınızın bilgisi dışında şirketin kendi aldığı bir karar mıdır? Şirketin kendi aldığı bir karar ise ilgili hiçbir hukuki dayanak olmadan sayaçların direklerin tepesine çıkarılmasıyla ilgili olarak dağıtım şirketine bir yaptırım uygulanacak mıdır?

4- Değiştirilen sayaç ve çekilen yeni kabloların bedeli kim tarafından karşılanmaktadır?

5- Kayıp-kaçak bahanesi adı altında geliştirdiklerini beyan ettikleri bu sistemin akabinde çıkan yeni faturalarda, kayıp kaçak-bedeli faturaya yansıtılıyor mu?

6- Tüm Türkiye ve özelde Hakkâri ilinin (Merkez, Yüksekova, Şemdinli, Çukurca) köyler dâhil 2017 genel aydınlatma bedeli ne kadar tutmuştur?

7- Sayaçların direklerin tepesine çıkarılması sırasında polis ve özel hareket mensuplarının dağıtım şirketine eşlik etmesi, şirketin talebi midir? Şirketin talebinin karşılanmasına mukabil, şirket sayaçları direklerin tepesine çıkarması izni hususunda herhangi bir evrak beyan etmiş midir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum