HDP'den sandığa cep telefonlu takip

HDP'den sandığa cep telefonlu takip

Referandum öncesi siyasi partiler sandık güvenliği için harekete geçti. Sonuçların takibi için cep telefonu uygulaması geliştiren HDP, vatandaşları da sandığa sahip çıkmaya çağırdı.

Anayasa değişikliği referandumu yaklaşırken sandık güvenliği tartışmaları da artmaya başladı. Duvar'n haberine göre, sandık taşıma kararları, bazı sandık kurulu başkanlıklarının iptali gibi sorunları takip eden HDP vatandaşları da sandıklara sahip çıkmaya çağırdı.

BİRLEŞTİRME KARARLARI KALDIRILIYOR

16 Nisan referandumuna giderken sandıklarla ilgili iki konu gündeme geldi. Bunlardan biri sandıklarla ilgili 30 kadar ilçeden gelen birleştirme kararları oldu. Emniyet ve jandarmadan gelen güvenlik gerekçesiyle sandık birleştirme taleplerinin büyük kısmı YSK’nin bir önceki seçimde aldığı karar doğrultusunda geri çevrildi. YSK’ye yapılan başvurulara bakıldığında çok az sayıda köyle ilgili birleştirme kararı söz konusu. Örneğin Mardin’de 9 bin seçmen için birleştirme talep edilirken, retlerin ardından sadece 200 seçmenin bulunduğu 5 köyle ilgili birleştirme kararları kaldı. HDP’nin YSK’deki üyesi Mehmet Tiryaki’ye göre bu konuda çok büyük bir sorun yok.

Bir diğer tartışmalı konu HDP’nin sandık kurulu başkan listesiyle ilgili oldu. Mevcut durumda ilçe seçim kurullarındaki 4 siyasi parti ve aynı kuruldaki memur üyeler sandık kurulu başkanlığı için birer liste hazırlıyor. Daha sonra bu listeler üzerinden kura çekilerek sandık kurulu başkanları belirleniyor. Daha sonra da her partiye kendi sandık kurulu başkanlarının listesi veriliyor. Referandum için de aynı süreç işledi ama bir farkla. AK Parti ilk kez bazı ilçelerde diğer partilerin de listesini istedi. YSK da talebi yerinde buldu.

AK PARTİ HDP’NİN SANDIK BAŞKANLARINI İNCELİYOR

Tiryaki, bu karar sonrası AK Parti’nin her yerde listeleri toplamaya başladığını belirterek şunları söyledi, “YSK 66 yıldır var. Her seçimde siyasi partiler sandıklara üye veriyor. Ama gelin görün ki HDP sandık kurulu başkanlığı için bir liste veriyor ve bundan çok rahatsız oluyorlar. HDP’nin 920 ilçeden yaklaşık 570 seçim kurulunda temsilcisi var. Bunların hepsinde de sandık kurulu başkanlığı için liste verme olanağı yok. Çoğu yerde memurlardan oluşturulmuş listeler üzerinden kuralar çekiliyor. Belki Türkiye genelinde yüzde 10-15 yerde sandık kurulu başkanı önerilmiştir. Bundan bile rahatsızlık duyuyor ve bunları engellemeye çalışıyor. Her şeyi denemeye çalışıyorlar. YSK’nın inceleme hakkı tabii var. HDP de kimsenin itiraz etmeyeceği isimleri belirlemeye çalışıyor. Ama sırf bunu yaparak bile sanki suçlu, suça bulaşmış kişileri öneriyormuş gibi bir izlenim yaratmaya çalışıyor AKP. Bu rahatsızlık verici.”

AK Parti listeler üzerinden bazı sandık kurulu başkanlıklarına itiraz etmeye başladı. Bu şekilde bazı isimlerin değişmesi de gündeme gelecek.

‘SANDIKLARI TAKİP EDİN’

Referandum öncesi araştırmalarda çok ciddi bir kararsız kitlenin bulunduğuna dair verilere dikkat çeken Tiryaki, bu tablonun arkasında toplumdaki umutsuzluk ve karamsarlık halinin etkili olduğunu söyledi. Herkesi sandıklara sahip çıkmaya çağıran Tiryaki, “Oy kullanın, oy kullandığınız sandığın sayımını izleyin, daha sonra da o sandık sonucunu YSK kayıtlarıyla karşılaştırın” dedi.

SANDIK TAKİBİ İÇİN CEP TELEFONU UYGULAMASI

Bu çağrı vatandaşlara yapılıyor ama tüm partiler referandum günü sandıkları yakın takibe alacak. HDP Genel Merkezi’nde de “Sandık Takip Merkezi” kurulacak. Tüm sandık kurulu üyelerinin kullanımı için cep telefonu uygulaması geliştirildi. Sahadan gelen sandık sonuçları önce cep telefonlarındaki bu uygulamaya girilecek. Bilgilerin yüklemesi tamamlandığında tüm bilgiler uygulama aracılığıyla genel merkeze ulaştırılmış olacak. Genel Merkez’de kurulan sistemle sahadan gelen sonuçları YSK’nın sonuçları ile karşılaştırılacak. Kurulan sistem, referandum öncesi 2-3 kez test edilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.