HDP’den Oktay’a: 2023’te kimin Kürtleri temsil ettiğini göreceksiniz

HDP’den Oktay’a: 2023’te kimin Kürtleri temsil ettiğini göreceksiniz

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “HDP Kürtleri temsil etmiyor” diyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, seçim sonuçlarını hatırlatarak, “Bu iyi günleriniz. 2023’te kimin temsil ettiğini, kimin temsil etmediğini göreceksiniz” dedi.

 

Meclis Genel Kurulu’nda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin 8’inci turunda, Cumhurbaşkanlığı ile bağlı kurumlar üzerine görüşmeler sürüyor. Siyasi partilerin konuşmalarının tamamlanmasının ardından söz alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne övgüler dizerek, CHP’ye “tek adam” eleştirisinde bulundu, muhalefet partilerini hedef aldı. 

HİRANUR VAKFI ELEŞTİRİLERİNE ‘DARBE’ SUÇLAMASI

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G.’nin müridi Kadir İstekli ile evlendirmesi ve sistematik tecavüze maruz bırakılmasına ilişkin iktidara yönelik eleştirileri üzerinden muhalefeti hedef alan Oktay, “28 Şubat sürecine benzer bir oyunun başlatılması girişimlerine asla göz yummayacağız” dedi. 

Konuşması boyunca Kılıçdaroğlu’na yanıt vermeye çalışan Oktay, muhalefeti FETÖ’nün siyasi ayağı olmakla suçladı. 

HDP KÜRTLERİ TEMSİL ETMİYOR!

Konuşmasının devamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) hedef alan Oktay, iktidara yapılan eleştirilere “kaos cümleleri” ifadesini kullandı. Kürtlerden milyonlarca oy alan HDP’nin Kürtleri temsil etmediğini söyleyen Oktay’ın, “Bizim Kürt kardeşlerimizle vatandaşlarımızla özellikle sizin hiçbir alakanız yoktur” ifadeleri dikkat çekti. 

SEÇİM SONUÇLARINI HATIRLATTI 

Oktay’ın sözlerin yanıt veren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 2018 Genel Seçimlerinin sonuçlarını hatırlatarak, “Diyarbakır biz yüzde 66 almışız, siz yüzde 21, Mardin’de yüzde 59, siz yüzde 30, Van’da biz 59, siz 31, Batman’da biz 62, siz 25, Şırnak’ta biz 70, siz 18, Hakkari’de biz 70, siz 20, Siirt’te biz 51, siz 39, Ağrı’da biz 62 siz 28, Muş’ta 55 almışız, siz 32, Dersim’de biz 51, siz 14 almışsınız. Siz neden bahsediyorsunuz. Kürtler karar veriyor kimin temsil edeceğine. Siz değil temsil eden, biziz. Sadece Kürtleri temsil ettiğimizi söylemiyoruz. Biz Kürtleri temsil ediyoruz. Ama sadece Kürtleri değil, Türkiye’de yaşayan Türkleri, Arapları, Lazları, Gürcileri, Boşnakları, herkesi ama herkesi, bütün farklı kimlikleri, kültürleri, anadilleri, hepsini temsil ettiğimizi söylüyoruz. Türkiye’nin ancak bu farklılıkları eşit ve özgür şekilde yaşadığı zaman bir zenginlik bahçesi olacağını söylüyoruz. Biz evet Kürtleri temsil ediyoruz. Bu iyi günleriniz. 2023’te kimin temsil ettiğini, kimin temsil etmediğini göreceksiniz” diye konuştu. 

‘KÜRT DÜŞMANLIĞI’ YANITI 

Kürt düşmanlığı tartışmalarına dair Oluç, “Sizin aile bakanınız Adana’da dedi ki ‘Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurmaya çalışıyorlar, biz de kurdurtmamaya çalışıyoruz. Suriye’nin kuzeyinde bir taraftan Türk Silahlı Kuvvetleri, bir taraftan da Özgür Suriye Ordusu orada bir Kürt devleti kurdurtmamak için ayrı ayrı mücadele ediyorlar’. ” dedi. 

‘İSTİSMARI ÖRTMEK KARANLIK İŞTİR’ 

Partisine yönelik “karanlık emeller” sözlerine sert tepki gösteren Oluç, “6 yaşındaki bir çocuğun yıllarca maruz kaldığı istismarı örtmeye çalışmak, karanlık bir iştir. Ensar Vakfı’nda yaşananlar sizin karanlığınızdır. ‘Bir kereden bir şey olmaz’ demek, üstünü kapattığınız suçlar, karanlıktır. ‘Küçüğün de rızası var’ diyerek çocuk istismarını meşrulaştırmak sizin karanlığınızdır. IŞİD, ÖSO, HTŞ ile girdiğiniz ilişkiler sizin karanlığınızdır. Sayısı bilinmeyen IŞİD’in uyuyan hücrelerinin bu ülkede olması sizin karanlığınızdır. Mafya ile ilişkiler, sizin karanlığınızdır. Uyuşturucu baronları ile fotoğraf çeken bakanlar sizin karanlığınızdır. Türkiye’yi uyuşturucunun pazar merkezi haline getirmek sizin karanlığınızdır. Rüşvet çarkı, kirli ihaleler, yolsuzluklar, soygunlar, kayyım yolsuzluk ve hırsızlıkları, nereye harcandığı bilinmeyen örtülü ödenek, sizin karanlığınızdır” ifadelerini kullandı. 

‘ELEŞTİRİLERE YANIT VEREMİYORSUNUZ’

Oluç, şunları söyledi: “Siz bütün bu eleştirilere cevap veremediğiniz için eleştirileri örtmeye çalışıyorsunuz. Demokratik siyaset demek, aslında müzakereci siyasete açık olmak demektir, muhalefetle birlikte ortak akıl üretmeye açık olmak demektir. Bunların hepsine kapalısınız. Bu tutum Türkiye’yi bugünkü noktaya getirdi. Tek adam rejimi diye eleştirdiğimiz, konuların nedeni aslında sizin demokratik zihniyete sahip olmamanızdandır.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.