HDP'den milletvekilleri Encü ve Baluken için açıklama

HDP'den milletvekilleri Encü ve Baluken için açıklama

Halkların Demokratik Partisi Fehat Encü'nün tutuklanması ve İdris Baluken hakkında yakalama kararı çıkarılması üzerine 'Siyasi iktidar ve savcılar mahkemeleri baskı altına alıyor' başlıklı açıklama yayınladı.

HDP, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün tahliyesinden 2 gün sonra tekrar tutuklanmasına ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken hakkında yakalama kararı çıkarılmasına ilişkin resmi sitesinden açıklama yayınladı.HDP'nin açıklaması şöyle:

"Geçtiğimiz günlerde mahkeme kararlarıyla serbest bırakılan Diyarbakır Milletvekilimiz İdris Baluken ve Şırnak Milletvekilimiz Ferhat Encü hakkındaki yeniden yakalama ve tutuklama kararları tamamen hukuksuz olarak, siyasi iktidarın baskı ve hileleri ile çıkarılmıştır. Bu kararlar CMK’ya, Anayasa’ya ve AİHS’ne aykırıdır ve mevzuatta olmayan yöntemlerle çıkarılmıştır.

Siyasi iktidarın savcıları, Anayasa’yı ve Uluslararası Sözleşmeleri dikkate almamakta, sadece hükümetin iradesi ve desteği ile mahkemeleri hukuksuz kararlara zorlamaktadır.

Sn. İdris Baluken, dosyasının ilk duruşma günü olan 30 Ocak 2017 tarihli celsede, hakkında yurtdışına çıkış yasağı konularak ve Anayasa Mahkemesi’nin Balbay kararına atıfta bulunularak tahliye edilmiştir.

Anayasa Mahkemesi’nin Balbay kararı, milletvekili olanların yasama faaliyetlerinin engellenemeyeceğine işaret etmektedir. Bu emsal karara göre şu anda cezaevinde rehin tutulan Eş Genel Başkanlarımızın ve tüm vekillerimizin serbest bırakılması hukuken zorunludur.

Baluken hakkında verilen tahliye kararı 30 Ocak 2017 tarihlidir. Tahliye kararını ortadan kaldıran mahkeme ise, itirazı 16. gününde, yani usulünden 1 gün sonra karara bağlamıştır. Bu karar ‘yok hükmündedir’.

Şırnak Vekilimiz Ferhat Encü hakkındaki tahliye kararında da Anayasa Mahkemesi'nin Balbay kararı ile Sn. İdris Baluken hakkında verilen tahliye gerekçesine dayanılmıştır. Dolayısıyla Ferhat Encü hakkındaki tutuklama kararı da tamamen hukuksuzdur.

Bir kez daha yargı kurumuna ve siyasi iktidara sesleniyoruz: Anayasa Mahkemesi’nin ve Uluslararası Sözleşmelerin emsal kararlarına ve içtihatlarına uygun davranmak zorundasınız.

Siyasi baskılarla, intikam hevesinizle ve referandumda ‘evet’ sonucunu çıkarmak için attığınız her adım yeni bir hukuksuzluk yaratmaktadır. Bu hukuksuzluğu yaratan ve uygulayanların yargı önünde hesap vereceklerinden en ufak bir şüpheniz bulunmasın. Çiğnediğiniz hukuk günün birinde size de lazım olacak.

Halkların Demokratik Partisi
Merkez Yürütme Kurulu
17 Şubat 2017"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.