HDP'den deklarasyon: Durmayalım, dur diyelim

HDP'den deklarasyon: Durmayalım, dur diyelim

HDP 'Demokrasi Mücadelesi Deklarasyonu'nu, Abbasağa Parkı'nda açıkladı. 'Ortak Mücadeleye Çağrıyoruz... Durmayalım dur Diyelim' başlıklı deklarasyonda 9 temel madde yer alıyor.

HDP ‘Demokrasi Mücadelesi Deklarasyonu’nu İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Abbasağa Parkı’nda açıkladı. Açıklanan deklarasyonda, demokrasi, eşitlik, adalet ve özgürlük alanlarında yaşanan sorunlara dair çözüm perspektifleri sunulurken, başta Kürt sorunu olmak üzere emek, insan hakları ihlali ve kadın mücadelesi gibi temel sorunların çözümü konusunda da yol haritası çizildi.
 
HDP’nin 9 temel vurgu içeren deklarasyonunun sonunda şöyle denildi: “Ülkede yaşayanların büyük çoğunluğunun özlemi olan adalet, güvenli ve insanca bir yaşam, saygı, huzur ve eşitlik için birlikte ve ortak mücadeleden başka bir yol yoktur. Bizler adım atmaya, ortak bir yürüyüşü ve kesintisiz mücadeleyi örgütlemeye hazırız ve kararlıyız.
 
Halk buluşmaları, konferanslar, çalıştaylar, toplantılar, mitingler, forumlarla; geniş katılımlı, kapsayıcı, çoğulculuğu içeren platformlarla, sivil itaatsizlikle sokaklarda ve işyerlerinde bir araya gelerek bir vicdan ve adalet hareketini başlatıyoruz.”
 
Deklarasyonun açıklandığı buluşmaya, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Parti Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ve Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir’in yanı sıra HDP milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda partili katıldı.
 
Konuşmalardan önce Suruç’ta, Ankara’da ve diğer katliamlarda ölenler  ve ‘Demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için’ 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Selahattin Demirtaş’ın grup toplantısında yaptığı konuşma izlendi.
 
‘SURUÇ İÇİN BİR TEK MESAJ YAYINLADILAR MI?
 
Daha sonra kürsüye çıkan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Suruç’ta hayatını kaybedenleri andı. Baydemir, şöyle dedi: “Şimdiden müjdeler olsun 33 canımıza Kobane’deki kurdukları fidanlar ormana dönüştü. Kendi iktidarları, yandaşları ve şakşakçıları dışında herkes terörist. Selahattin Demirtaş’a Figen Yüksekdağ’a kelepçe vurulmaz. İnsan hakları savunucularına kelepçe vurulmaz. Bu halk mutlaka faşizmi yenecektir. Sorarım kendilerine kim terörist? Roboski’den Ankara Katliamı’na kim terörist? Bugün Suruç Katliamı’nın yıl dönümü. Bir kınama mesajı, bir anma mesajı bile yayımlamadılar. Ama emin olun vicdanları hürdür. Siyasette esas aldığımızdır çözümdür, konuşmadır, paylaşımdır, ortak bir gelecek inşaa etmektir. Şimdi bir iç tüzük paketiyle konuşmayı yasaklayacak bir durum haline getirdiler. Eğer bunu yapacaklarsa işte sokak.”
 
Osman Baydemir, şöyle devam etti: “Zindanda olan bütün insan hakları savunucuları şahsında milletvekillerimize, başta Gülten Kışanak şahsında binlerce kez selamlar olsun. Eğer OHAL varsa eğer faşizm varsa bunların karşısında olanlar da var. Eğer savaş varsa, çözümün karşısında olanlar da var. Eğer çözüm istiyorsak önce faşizmi yenmek gerekiyor. HDP var demek çözüm var, barış var demektir.”
 
Baydemir’den sonra söz alan HDP Eş Genel başkanı Serpil Kemalbay ise şunları söyledi: “Daha dün burada bir afet yaşandı. Sular betondan kendine yer bulmadığı için burada bir felaket yaşandı. Bu felaket aslında sarayın bir afetidir. Bizler mutlaka durmayıp bu afeti durdurmak zorundayız. Bizler ‘bu faşizmin kurumsallaşmasına mahkum değiliz’ diyenlerdeniz. Erdoğan eski derin devletin bütün özelliklerini kendinde topladı. Şu an ne içerisi ne dışarısı daha özgür diyemeyiz. Bizim mücadelemiz işte buna karşı. Saraya karşı mücadeleyi sürdürmek zorundayız.”
 
“AKP’nin 50 milyon söylemleri bir tesadüf değil” diyen Kemalbay, şöyle devam etti: “Artık AKP’ye Erdoğan’a boyun eğmeyenlerin vatandaş sayılmadığı günlerden geçiyoruz. Halkın haber alma özgürlüğü ortadan kaldırılıyor. Kürt halkının kimlik hakları ortadan kaldırılıyor. İşte mücadelemiz buna karşıdır. Çalınan oylarla resmi bir üstünlük sağlanmış görünse de halkın yarısından fazlası bu düzene dur demek istiyor. Bizler 16 Nisan referandumunu meşru görmüyoruz. Mücadelemizi bunun için de yukarıya taşıyoruz. Birbirimize dokunarak birlikte mücadele etmek zorundayız. Bizim çağrımız faşizme karşı bir arada durarak faşizme karşı mücadele etmektir. Özgürlük için barış için mücadelemizi yükseltiyoruz. Demokratikleşme için birlikte mücadeleyi yükseltelim. El el vererek, kurutuluş için mücadele edelim. Ya hep beraber ya hiç birimiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.