HDP Sözsüsü Oluç'tan Leyla Güven çıkışı!

HDP Sözsüsü Oluç'tan Leyla Güven çıkışı!

HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, Yargıtay'ın CHP'li Enis Berberoğlu kararının ardından Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tahliye edilmemesini değerlendirdi:

Yargıtay’ın Berberoğlu kararının ardından HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in avukatlarının mahkemeye yaptığı tahliye başvurusuna yanıt bekleniyor. HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, ‘Mahkeme ve yargı çok önemli bir sınavın eşiğinde’ dedi

‘Hukuksuz tutukluluk’

Konuya ilişkin Yeniş Yaşam Gazetesine konuşan HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, Güven’in milletvekili seçilir seçilmez tahliye edilmesi gerektiğini fakat mahkemenin hukuka uygun olmayan kararlar alarak tahliyeyi engellediğini belirtti.

Oluç, şunları söyledi: “Güven hakkında bir hüküm yoktur. Milletvekili seçildiği için Anayasa’nın maddeleri ve bugüne kadar ki uygulamalara göre tahliye ve yargılamanın durdurulması gerekiyordu. Dolayısıyla bugüne kadar tahliye edilmeyen Güven hakkında mahkemenin kararı tamamen hukuksuzdur. Hem Anayasa’ya hem de teamüllere aykırı bir durumdur. Biz bunları defalarca dile getirdik, avukatları defalarca başvuru yaptı ama mahkeme gereken adımları atmadı.”

‘Önemli bir sınav’

Berberoğlu’nun emsal teşkil eden kararının ardından avukatlarının Güven hakkında Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun sonucunu birkaç gün içinde beklediklerini belirten Oluç, mahkemenin vereceği kararın, siyasi partiler ve etnik kimlikler arasında bir ayrımcılık yapılıp yapılmadığını da göstereceğini söyledi.

Oluç, “Dolayısıyla o mahkeme ve yargı çok önemli bir sınavın eşiğinde. O açıdan bu kararı önemsiyoruz. Ve bir an evvel Güven’in serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi. Meclis’in de bu konuda üzerine düşen görevler olduğuna dikkat çeken Oluç, şunları belirtti: “Meclis hangi partiden olursa olsunlar milletvekillerinin yasama faaliyetlerinin engellenmesi karşısında bir tutum almalıdır. Meclis bunu bugüne kadar yapmadı. Çünkü AKP çoğunluğu bunun yapılmasını engelledi. Ama Meclis hangi partiden olursa olsun faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayacak kararlılığı sağlayamazsa Meclis olma özelliğini yitirir. O yüzden Meclis’in önünde de bir sınav var. Ama Meclis’ten daha önemlisi yargının bu konuda hukuka uygun bir tutum alması gerekir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.