HDP milletvekili Güzel: 'Diyarbakır'da bir hastanede bir gecede 8 hastanın yaşamını yitirdiği gün, bakanlık vefat sayısını 17 olarak açıkladı'

HDP milletvekili Güzel: 'Diyarbakır'da bir hastanede bir gecede 8 hastanın yaşamını yitirdiği gün, bakanlık vefat sayısını 17 olarak açıkladı'

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Sağlık Bakanlığının yanıtlaması üzere Diyarbakır ve bölge illerinde Covid 19 vaka ve vefat sayılarıyla ilgili soru önergesi sundu.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Araştırma HastanesiImage caption: Diyarbakır Gazi Yaşargil Araştırma Hastanesi
HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Sağlık Bakanlığının yanıtlaması üzere Diyarbakır ve bölge illerinde Covid 19 vaka ve vefat sayılarıyla ilgili soru önergesi sundu.

Önergede, Diyarbakır’da günlük pozitif hasta sayısının ortalama 300, Şanlıurfa'da günlük pozitif hasta sayısının ortalama 350 civarında olduğunu ifade eden Güzel şu iddiaya yer verdi:

"Sadece Diyarbakır'da bir hastanede bir gecede 8 hastanın yaşamını yitirdiği gün, Bakanlığınız tarafından tüm ülkede açıklanan vefat sayısının 17 olması açıkladığınız verilerin güvenilirliğine ciddi gölge düşürmüştür."

Test sayılarının yetersiz olmasının bakanlığın günlük olarak açıkladığı verilere olan güveni her geçen gün daha azalttığını iddia eden Semra Güzel, birçok kişide semptom görülmesine rağmen testlerin yaygın yapılmaması bu kişilerin izolasyona dikkat etmemesine, karantina kurallarına uymamasına ve salgın zincirinin kırılmamasına neden olduğunu savundu.

HDP Diyarbakır milletvekili, bakanlığın daha şeffaf bir süreç yürütmesi ve test uygulanan illerin veriler ile beraber açıklamasının elzem olduğunu vurguladı.

Güzel, test sayısındaki azalmaya karşın hasta sayılarında son günlerde bir artış olduğunu gözlemlendiğini, Diyarbakır, Urfa, Mardin, Şırnak, Erzurum, Rize, Mardin, Çanakkale, Zonguldak gibi illerde çok sayıda hasta artışı bulunduğunu, bu illerde yoğun bakım ünitelerinde yer kalmadığı için, test sonucu pozitif çıkan ağır hastalar tedavi göremeden evlere gönderildiği iddiasını da ekledi.

İlk vakadan bu yana yapılan test sayılarının illere göre dağılımını, yoğun bakım hasta sayısının ve vefat sayısının illere göre dağılımını soran HDP milletvekili, bakanlığın yanıtlamasını istediği diğer soruları ise şöyle:

Diyarbakır'da bir gecede bir hastanede 8 hastanın yaşamını yitirdiği gün Bakanlığın tarafından tüm ülkede vefat sayısının 17 olarak açıklanmasının gerekçesi nedir,

Söz konusu illerde test sonucu pozitif çıkan ağır hastaların tedavi edilmeden eve gönderildiği doğru mudur,
Eylül ayında ikinci dalganın gelebileceği yönünde yapılan uyarılara karşı alınan tedbirler nelerdir?
Son zamanlarda artan vaka sayısının, turizm sektörünü canlandırma adına başlatıldığı iddia edilen normalleşme sürecine yeterli tedbirlerin alınmadan geçilmesinin neden olduğu yönündeki iddialara dair bir açıklamanız olacak mıdır?(BBC Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.