HDP milletvekili Aydoğan'a verilen hapis cezası onandı

HDP milletvekili Aydoğan'a verilen hapis cezası onandı

HDP’nin tutuklu Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’a verilen 4 yıl, 8 ay, 7 günlük hapis cezası, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’a “terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla verilen 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası, Antep Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) tarafından onandı.

Aydoğan, 2011’de katıldığı beş gösteri yürüyüşü ve cenaze töreni gerekçesiyle Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyordu.

Aydoğan 4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu bulunuyor.

Davanın 13 Ocak 2017’de görülen karar duruşmasında, avukatları Aydoğan hakkındaki iddianameyi hazırlayan savcı ise “Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)” soruşturması kapsamında tutuklu bulunduğunu belirtmişti.

Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak

Aydoğan'a verilen ceza ile ilgili konuşan avukatı Abdulkadir Güleç, İstinaf Mahkemesi’nin kararı "jet hızıyla" sonuçlandırmasının "olağan" bir durum olmadığına dikkat çekerek, “20 Mart günü yerel mahkemeye gelen hüküm, gelir gelmez kesinleşti. Yargılama sırasında duruşmalar bir hafta, 5 gün gibi kısa sürelerle ertelendi. Müvekkilimin dava dosyası ile ilgili tevsii tahkikat talepleri, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildi. Bu kararı Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız" dedi.

İstinaf Mahkemesi’nin onadığı hapis cezası 5 yılın altında olduğu için karara karşı Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılamıyor. Karara karşı tek iç hukuk yolu ise Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yapılan bireysel başvuru.

Aydoğan'a verilen ceza Meclis Genel Kurulu’nda okunması durumunda vekilliği düşecek.

NURSEL AYDOĞAN KİMDİR?

17 Kasım 1958'de Bursa Yenişehir'de doğdu. Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesini bitirdi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna bağlı Tüm Sağlık-Sen Sağlık Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasında yöneticilik yaptı. Tutuklu Aileleri Yardımlaşma Derneği ve Federasyonunda Genel Başkanlık görevinde bulundu.

2005’de kurulan, Anayasa Mahkemesi’ne kapatılma davası açılması üzerine 2011’de kendini fesheden Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) Kurucu üyesi.

24. Dönemde Diyarbakır Milletvekili seçildi.

Orta düzeyde İngilizce bilen Aydoğan'ın bir çocuğu var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.