HDP kadın meclisinden 'İstanbul Sözleşmesi' açıklaması

HDP kadın meclisinden 'İstanbul Sözleşmesi' açıklaması

HDP Hakkari Kadın Meclisi Yüksekova ilçesinde "İstanbul Sözleşmesinin" feshedilmesine ilişkin basın açıklaması düzenlendi.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

"Vazgeçmiyoruz" yazılı pankartı taşıyan kadınlar HDP Yüksekova ilçe binası önünde açıklama yaptı.

Kadın meclisi adına açıklama yapan HDP Yüksekova ilçe yöneticisi Selcan Saygı, cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve şiddetin önlenmesine yönelik devlete pek çok alanda yükümlülükler sağlayan İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasına tepki gösterdi.

Kadının en önemli güvencelerinden birinin İstanbul Sözleşmesi olduğunu kaydeden Saygı, "İstanbul sözleşmesinin aile kavramını bozduğunu ve toplumsal değerleri zedelediği söyleniyor. Oysaki  İstanbul Sözleşmesi sadece biz kadınları ilgilendiren bir sözleşme değil çocuk istismarına karşı çocukları koruyan  toplumsal rollerden kurtulmak isteyen herkesin sözleşmesidir. Toplumsal değerleri zedeleyen biz kadınlar değiliz. Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddetin boyutları çok artmış, biçimleri daha da vahşileşmişken kadınları koruyan yasalar ve onun dayanağı olan Sözleşmeden çekilip kadına yönelik şiddetle mücadele edilmeyeceği açıkça ilan ediliyor" dedi. 

1.jpg

Türkiye toplumunun yüzde 64’ünün sözleşmeden çıkılmasını istemediğini vurgulayan Saygı, "Sözleşmeyi feshetmek, milyonlarca kadının hayatının ve milyonların ortak iradesinin tek adamın bekasına kurban edilebileceğinin ilanı oldu. İstanbul Sözleşmesi'nin gerekleri uygulanmadığı için pek çok kadın ellerinde uzaklaştırma kararlarıyla karakol kapılarında öldürülüyor, boşanmak istediği için katlediliyor, suç duyurusu olmasına rağmen korunmuyor, ölümle yaşam arasında kaldığı noktada kaldığında kendini kurtarıp şiddet faili erkeği öldürdüğü için müebbet hapis cezalarıyla yargılanıyor" diye konuştu. 

Derecik ilçesinde 4 yaşındaki bir kız çocuğunu istismara uğradığını anımsatan Saygı açıklamasının devamında  şu ifadelere yer verdi: "Kanaat önderleri olayı kapatmaya çalıştı. Şiddetin, tacizin tecavüzün üstünü kapatmak suça ortak olmaktır. Bu olay sadece basına düşeni. Kadınlar dakikada bir bunu maruz kalıyor. Sözleşmeden çekilmenin yaratacağı sonuçların bir göstergesidir. Hayatlarımıza dair kararları biz alırız! Hayatlarımızın ve haklarımızın tek bir adamın kararına, kararnamesine bağlı olmasına izin vermiyoruz. Hep söyledik yine söylüyoruz. Kadın cinayetleri politiktir. İstanbul Sözleşmesini feshetme kararı kadınları hiçe saymak, kadın cinayetlerini görmezden gelmektedir. Kadınlar sokaklarda, meydanlarda ve alanlarda yaşamak istediğini haykırmaya devam edecek!. Kadınlar, kadın kazanımlarına hız kesmeden saldırıları süren  iktidara ve onun yarattığı gerici odaklara karşı mücadele etmeye devam edecek! Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızın ve hayatlarımızın teminatı olan İstanbul Sözleşmesini savunacağız. İstanbul sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.