HDP heyeti, Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti

HDP heyeti, Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti

HDP, Saadet Partisi'nden sonra CHP'yi de ziyaret etti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.

HDP’nin “demokrasi ittifakı” kapsamında muhalefet partilerine düzenleyeceği ziyaretin ikincisi CHP’ye yapıldı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar CHP Genel Merkezinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.

Sancar’a Parti Sözcüsü Ebru Günay, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ve Milletvekili Fatma Kurtulan eşlik etti. CHP heyetinde Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek yer aldı.

‘GÖRÜŞME VERİMLİ GEÇTİ’

Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası Eş Genel Başkan Mithat Sancar, açıklamalarda bulundu. Sancar, hazırladıkları demokrasi programının en önemli başlıklarından birinin muhalefet partilerini ziyaret etmek olduğunu belirterek, CHP’ye ziyaretin de bu kapsamda olduğunu söyledi. Görüşmenin verimli geçtiğini, Kılıçdaroğlu ile görüş alış verişinde bulunduklarını dile getiren Sancar, “Türkiye’nin önemli gündem başlıklarını ele aldık. Ziyaretlerimizin bir sonraki durağı Gelecek Partisi olacaktır. Sonra DEVA Partisini ziyaret edeceğiz. Türkiye’nin önemli sorunlarını konuştuk. En önemli meselelerden biri ekonomik kriz. Burada etkisi herkese eşit bir şeklide yansıyormuş gibi görünüyor ama esas olarak Türkiye’nin geniş halk kesimlerinin yoksullaştığını pandemi yönetiminin daha da derinleştirdiğini gördük. Ağır ekonomik kriz derin yoksullaşma ve adaletsizliğin daha da yaygınlaştığını görüyoruz. Bu konuda muhalefetin belli temel ortak noktaları olduğunu görüyoruz. Ekonomi konusunda faturanın halka kesilmesine karşı ortak çalışmaların neler olabileceğini muhalefet partilerine ziyarette konuşuyoruz. Bu görüşmede de bunu da ele aldık” dedi.

'MUHALEFETE ÖNERİ ÇERÇEVESİ HAZIRLADIK'

Sancar, muhalefet partilerine sundukları bir müzakere önerisi çerçevesi olduğunu aktararak, “Bir öneri çerçevesi hazırladık. Bunları muhalefet partileri arasında müzakere edilmesini öneriyoruz. Bu önerilerimizde üç başlık var. Türkiye’nin özellikle OHAL ile yaşamaya başladığı ağır adaletsizlik hallerinin nasıl birlikte tamir edebileceğimizi, özellikle yargı alanında yaşanan sorunların büyük bir adaletsizlik meselesi haline geldiğini görüyoruz. Enis Berberoğlu olayı var ama özellikle AİHM kararından itibaren Selahattin Demirtaş ve diğer tutuklu arkadaşlarımızın durumu da özel bir önem kazandı. AİHM kararını da Sayın Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyetle konuştuk. Bu konuda bir fikir ayrılığı görmüyoruz” diye belirtti.

'KAYYIM REJİMİNE KARŞI ORTAK TUTUM'

Ağır adaletsizliklerin başında kayyım rejiminin geldiğini belirten Sancar, "Bugün Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin veya öğretim elemanlarının haklı olarak tepki gösterdiği uygulama OHAL ile gelen bir düzenlemedir. Belediyelere kayyım atanması da OHAL ile getirilmişti. Bizler kayyım rejiminin en başta yerel yönetimleri hedef aldığını ama sadece yerel yönetimlerle sınırlı bir uygulama olmadığını dile getiriyoruz" dedi. Sancar, kayyım rejimine karşı bütün muhalefet partilerinin ortak tutum sergileyebilmelerinin önemine işaret ettiklerini söyledi.

'SEÇİM GÜVENLİĞİ EN ÖNEMLİ KONUDUR'

Sancar, bir başka gündem maddesinin de “yol temizliği” olduğunu belirterek, “Demokrasi için, demokratik seçimler için şimdiden yolun sağlamlaştırılmalıdır. Muhalefet demokratik hakların kullanımı konusunda ortak hareket etmelidir. Seçim ittifakı bugün itibariyle gündemimizde yok. Sayın Kılıçdaroğlu ve heyetiyle yaptığımız görüşmede de gündemimize gelmedi ama seçim güvenliği en önemli konudur. O nedenle seçim ne zaman olursa olsun, ona dönük ortak çalışmaların bugünden başlatılmasını çok önemli buluyoruz. Bu görüşümüzü de sayın Genel Başkana ilettik” diye konuştu.

'1921 ANAYASASI İLHAM KAYNAĞI OLABİLİR'

Gündemdeki bir diğer konunun parlamenter demokratik sisteme dönüş olduğunu hatırlatan Sancar, 'güçlü parlamanter sistem, güçlü yerel demokrasi' önerdiklerini ifade etti. Sancar şöyle devam etti: Tam da bu yerel ilkelerin yer aldığı 1921 Anayasası ilham kaynağı olarak değerlendirilebilir. Biri güçlü parlamento, diğeri de çok güçlü yerel yönetim sistemi. Bu iki ilkeyi anayasa tartışmalarında veya sistem tartışmalarında ilham kaynağı ve bir müzakere zemini olarak ele almayı öneriyoruz.  Bütün muhalefet partilerine ve Türkiye’nin demokrasi güçlerine de bu önerimizi sunuyoruz.”

'İKTİDAR YENİ ANAYASA ÇAĞRISIYLA TOPLUMU OYALAMAYA ÇALIŞIYOR'

Erdoğan’ın yeni anayasa açıklamasını samimi bulmadığını ifade eden Sancar, “İktidar sıkışmışlıktan kurtulmak için topluma oyalamaya çalışıyor. Bu kötü yönetimin faturasının daha fazla konuşulmasını önlemek için gündemi değiştirmeye çalışıyor. Bu sıkışmışlıktan biraz nefes alabileceği bir alan yaratmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı anayasayı gündeme getirmesinin asıl nedeni budur. Eğer samimi iseler, nasıl bir anayasa istediklerine dair temel çerçeveyi muhalefet partilerine ve topluma sunsunlar" dedi. Sancar, "Korkarız ki yeni anayasa derken de mevcut anayasanın gerisine düşecek bir teklifle ortaya çıkacaklardır. Meclis’te sayıları yetmiyor, ne tür manevralar yapacaklar göreceğiz. Acaba sayısal dengeyi değiştirmeye yönelik herhangi bir girişimleri olacak mı? Göreceğiz bunları. HDP toplumu oyalamaya dönük, yapay gündemler yaratmaya yönelik Türkiye’de demokrasini, özgürlüğün ve toplumsal barışın önünü açmaya yönelmeyen hiç bir girişime prim vermeyecek" diye ekledi.

'İYİ PARTİ İLE GÖRÜŞME İSTEĞİMİZ DEVAM EDİYOR'

Açıklamasının ardından Sancar gazetecilerin sorularını yanıtladı. İYİ Parti ile görüşme taleplerinin olup olmadıklarına dair soruyu Sancar, “Bizim İYİ Parti ile görüşme isteğimiz devam ediyor. Resmi talep konusunu değerlendiriyoruz. Bu görüşmelerden sonra o konuda tavrımızı ve kararımızı sizlerle paylaşacağız. İYİ Parti ile görüşmenin hangi biçimde olabileceğini tartışacağız. Kendilerine bu görüşlerimizi ileteceğiz. Sizlerle de paylaşacağız” diye yanıtladı.

'ORTAK AÇIKLAMA YAPILMAMASI BİZİM TERCİHİMİZ'

"Saadet Partisi ile de yaptığınız görüşmede, CHP ile yaptığınız görüşmede de ortak basın açıklama yapılmadı. Diğer siyasi partiler görüştüklerinde çoğunlukla ortak açıklama yapıyorlar. Ortak açıklama yapılmaması görüştüğünüz partilerin talebi mi teknik bir konu mu?" sorusu üzerine de Sancar şu yanıtı verdi:

"Bizim tercihimiz, açık tavrımız budur. Çeşitli yöntemler düşünülebilir. Farklı partiler farklı yöntemler düşünebilirler. Biz bu bu yöntemin daha faydalı olacağına kanaat getirdik ve kendimiz önerdik partilere bu yöntemi. Diğer partilerden bize gelen bir talep değil."

'HDP'NİN HERHANGİ BİR İTTİFAKA İHTİYACI YOK' 

Ziyaretlerde seçim ittifakının gündeme gelip gelmediği yönündeki soruyu yanıtlayan Sancar, “Evet ittifak meselesi gündeme geldi ama bir seçim ittifakını konuşmama şeklinde gündeme geldi. Seçim ittifakları gündemimizde yok. Bizim herhangi bir ittifakın parçası olma gibi bir talebimiz ve arayışımız yok. Bizim arayışımız demokrasi ittifakıdır. Bunun için çerçeve oluşturduk ve siyasi partilere sunuyoruz. HDP’nin parlamento için herhangi bir ittifaka da ihtiyacı yok. Bütün kamuoyu araştırmaları oylarımızın yüksek gösteriyor ama bizim oylarımızın daha yüksek olduğunu biliyoruz” dedi.

146347092_3424110881028940_9184705804811542217_o.jpg146832412_3424110807695614_3686869389538525500_o.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.