HDP: Bu bir intikam operasyonudur

HDP: Bu bir intikam operasyonudur

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014'teki "Kobani eylemleriyle" ilgili olarak Ankara merkezli 7 ilde başlatılan operasyonda 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Bu kişiler arasında HDP'nin eski milletvekilleri, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve belediy

Başsavcılık daha sonra 6-8 Ekim Olayları sırasında HDP MYK üyesi, halen de partinin milletvekili olan 7 kişi hakkında, Anayasa'nın 83. Maddesi gereği aynı soruşturma kapsamında milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenleneceğini açıkladı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, gözaltı kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Bu bir intikam operasyonudur" dedi ve 6-8 Ekim olaylarının sorumlusunun partisi olmadığını söyledi. Muhalefete "anti faşist bloka destek" çağrısı yapan Sancar, iktidarın HDP'den korktuğunu savundu ve "Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar" diye konuştu.

HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ile eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna ve MYK üyesi Alp Altınörs'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Sırrı Süreyya Önder'in, Aksaray'da kaldığı bir otelde terörle mücadele şubesi ekipleri tarafından gözaltına alındığı bildirildi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerden HDP'li Kars Beediye Başkanı Ayhan Bilgen gözaltına alınırken çevredekilerin "Bu halk seninle gurur duyuyor" sloganı attığı anlaşılıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ülke genelinde meydana gelen eylemlerde sokağa çıkma çağrısı yapan PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri ile bazı siyasi parti yönetici ve partililer hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca 2014/146757 sayı ile soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu tutuklu bulunmakta olup gelinen aşama itibarıyla Ankara merkezli 7 ilde, 25 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir. Karar gereği şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalara Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir" denildi.

Açıklamada olaylar sırasında "37 nitelikli adam öldürme, 29 adam öldürmeye teşebbüs, 3 bin 777 mala zarar verme, 25 alıkoyma, 395 hırsızlık, 15 yağma, 308 iş yeri ve konut dokunulmazlığını ihlal, 13 Türk bayrağını yakma, 7 Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet suçunun işlendiği, ayrıca 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaşın yaralandığı" belirtildi.

Haklarında gözaltı kararı verilen HDP'li 24 ismin "aynı dosya kapsamındaki kişilerin kaçması ve soruşturma ile ilgili delillerin karartılmasının, yok edilmesinin önlenmesi için" 24 saat boyunca avukatları ile görüştürülmemesine karar verildi.

HDP'den gözaltılarla ilgili yapılan açıklamada ise "Partimize karşı bu sabah başlatılan intikam saldırısının kararı dün yapılan MGK toplantısında, savcının Saray'daki düğün töreninde alınmıştır. AKP-MHP bloğu kaybettikçe muhalefeti tasfiye etmeye çalışıyor. HDP sizin darbelerinize boyun eğmedi, eğmeyecek" denildi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da gözaltılara ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu bir intikam operasyonudur. Yargı uzun süredir olduğu gibi iktidarın sopasını kullanmaktadır. 6-8 Ekim olaylarını sorumlusu partimiz değildir" dedi.

"Kobani eylemlerinin aydınlatılması için defalarca Meclis'te araştırma önergesi verdik. Tamamı iktidar tarafından reddedildi. Hakikatı ortaya çıkaracak adil bir soruşturma yürütülürse iktidar elindeki propaganda imkanını kaybedecekti. O nedenle o dönemin karanlıkta kalmasını istiyorlar" diyen Sancar, Kobani olaylarında kimlerin öldüğüne ilişkin bir rapor hazırlandığını ve bunun paylaşılacağını duyurdu.

Partisine 7 Haziran 2015 seçimlerinden beri "sistematik saldırı" başlatıldığını da söyleyen Sancar, "Elimizdeki demokratik imkanların tamamını kullanarak mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz anti faşist cephe dedikçe, faşizmin yürütücüleri telaşa kapılıyor; biz barış dedikçe savaş ortakları paniğe kapılıyor. Biz inanıyoruz ki bu çağırlarımız Türkiye'de barış, demokrasi, isteyen faşizme karşı çıkan bütün çevreler, bireylerde karşılık bulacaktır. Bu operasyon sadece HDP ye karşı yapılmış saldırı olarak görülmemelidir, HDP'nin şahsında demokratik siyasete ve anti faşist mücadele kararlığına karşı bir hamledir. O halde, savaşa ve faşizme karşı kararlı mücedeleden yana olan herkesin bu hamleye gerekli cevabı açık ve cesurca olmalıdır.

"Toplumsal ve siyasal muhalefetin de sinmeyeceğinden eminiz. Hep birlikte topluma yapılmak istenen korku havasını kırcağımıza da inanıyoruz. Bu gidişattan, politikalardan rahatsız olan herkes gücünü birleştirmelidir. Mücadeleyi büyütmenin yolu yanyana gelmek, ortak ilkelerde birlikte mücadele temektir. Eğer HDP susarsa, iktidar rahatlayacaktır ama HDP'nin susmayacağını iktidar biliyor.

"Biz bir kez daha Türkiye toplumuna bu gerçeği duyuruyoruz. Bu duyuru, aynı zamanda savaşa, sömürüye, talana, kan politikalarına karşı olan herkese bir çağrıdır. Mücadele şimdi yükseğe çıkarılmalıdır, bunun tam zamanıdır. Bir araya gelmekte geç kalırsak, kazanacağımız gerçeği değişmeyecek ama toplum olarak ödeyeceğimiz bedeller artacaktır."

Kobani'de katledilenlerin büyük bölümünün HDP üyesi ya da yanlısı olduğunu belirten Sancar, partili olsun olmasın olaylarda yaşamlarını yitirenler olduğunu, bundan büyük üzüntü duyduklarını vurguladı.

Kobani olayları ile ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başkavcısı Yüksel Kocaman'ı da isim vermeden eleştiren Sancar, "Bu opearasyona imza atam ve savcı başta olmak üzere şunu bilsinler ki işledikleri suçların üstünü bize saldırarak örtemezler, günahlarının ve ayıplarının üstünü HDP'ye operasyon çekerek örtemezler. Özel hayatla ilgili herhangi bir değerlendirme yapmak istemem ama yaşananlar, özel hayatı aşmaktadır. Biz nikah sonrası soluğu sarayda alan savcının bu operasyonu hangi kaygılarla başlattığını ve yürüttüğünü de biliyoruz" dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, Cumartesi günü Ayça Dursun ile evlenmiş ve nikahtan sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmişti.

'Bildiklerini anlat' çağrısı

Mithat Sancar, geçmişte "iktidarın parçası olup da şimdi iktidara karşı itiraz yükseltenlerin de bildiklerini açıklamaları" çağrısında bulundu.

Sancar'ın çağrısı, AKP'den ayrıldıktan sonra, 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimleri arasındaki dönemi kastederek, "Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz" açıklaması yapan eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu'na yönelik olarak yorumlandı.

Sancar, çağrısının Ahmet Davutoğlu'na yönelik olduğu yorumunun anımsatılması üzerine de "Açıklamalarımda demokrasi güçlerine çağrı var. Hiç kimseyi şahıs olarak işaret etmiyorum. Söylediklerinden herkes üzerine düşeni mutlaka alacaktır, almalıdır" yanıtını verdi.

Gelecek Partisi: HDP, Cumhur İttifakı'nda yer alsaydı gözaltılar olur muydu?

HDP'lilere yönelik gözaltılara, Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci tepki gösterdi.

Savcılığı, elindeki yeni bilgi ve bulguları açıklamaya çağıran Temurci, 6 yıl sonra gelen gözaltıların nedeninin açıklanması gerektiğini ifade etti:

"Terörün her türlüsüne karşı hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Evet, terör hepimizin kırmızı çizgisidir. Ancak siyasi rakiplerimizi terörize ederek ve yargıyı buna alet ederek daha demokratik bir Türkiye'ye ulaşamayız. Soruyoruz? Kobani olaylarından 6 yıl sonra bu gözaltılar neden? Bu insanlar daha önce yargılanmadı mı? Katil Öcalan'ın mektubundan medet umanlar, Öcalan'ın kardeşini devletin televizyonuna çıkaranların hesap vermediği bir Türkiye'de bu operasyonun haklılığına nasıl inanalım? Soruyoruz? HDP yerel seçimlerde Cumhur İttifakı'nda yer alsaydı, bugün bu gözaltılar olur muydu? Savcılık derhal bu gözaltılarla ilgili elindeki yeni bulguları kamuoyuyla paylaşmalıdır."

DEVA Partisi'nden de tepki: Terör örgütlerini sevindirir

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da gözaltılara sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi.

CHP: HDP'ye yönelik operasyon sindirme ve gündem değiştirme amaçlı

CHP'den ise gözaltılara ilk tepki, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'dan geldi. Tanrıukulu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda gözaltılar için "Saray'a düğün hediyesidir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise "HDP'ye yönelik operasyon sindirme ve gündem değiştirme amaçlı" diye konuştu.

"Bugün Ayhan Bilgen'i 6-8 Ekim olaylarında MYK üyesi olduğu için gözaltına alıyorlar. Sebep? Çünkü Kars'ın seçilmiş belediye başkanı ve HDP'nin elinde kalmış son il belediye başkanı" diyen Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eski görüntüler televizyonlarda dönebilir, ekonomideki bu çöküş konuşulmayabilir ve yeniden Türkiye başka bir gündemin, AKP ve MHP içinelverişli bir gündemin içerisine çekilebilir diye düşünüyorlar."

MHP'den ilk tepki: 'Burunlarından fitil fitil getireceğiz'

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter ise gözaltılarla ilgili olarak, ''Katile katil diyeceğiz, haine hain diyeceğiz, caniye cani diyeceğiz. 793 şehidimizin hesabını bunların bunların hepsinden soracağız. Burunlarından fitil fitil getireceğiz, yok öyle yağma'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.