Haşdi Şabi, Şengal'e de girdi

Haşdi Şabi, Şengal'e de girdi

Irak ordu birlikleri ile Haşdi Şabi birlikleri Şengal'e girdi. Peşmerge güçlerinin herhangi bir çatışmaya girmeden çekildiği belirtiliyor.

Irak merkezi hükümeti güçleriyle Haşdi Şabi milisleri önceki gün başlattıkları saldırı sonrası Kerkük’e girdi. Yabancı haber ajansları, çatışmalarda en az 10 Peşmerge’nin öldüğünü, 27’sinin yaralandığını duyurdu. Ajanslara göre, çok sayıda Peşmerge’den de haber alınamıyor.
 
500-600 civarında Haşdi Şabi milisi ise Şengal’e girdi. Rûdaw muhabiri Tahsin Kasım, Peşmerge güçlerinin çekildiğini, herhangi bir çatışma yaşanmadığını aktardı.
 
Federal Polis ve ordu güçlerinin ise kent merkezine girmeyip çevre bölgelerde beklediği öğrenildi.
 
Haşdi Şabi mensupları resmi kurumlara Irak bayrağı çekerken, kentin doğusunda çatışmalar olduğu bildiriliyor. Çatışma sonrası Heşdi Şabi bu bölgeden çekildi.
 
Rabia ve Ewene’ye doğru hareket eden bir Haşdi Şabi birliğinin ise Irak Kürdistan Bölgesi – Rojava (Suriye) sınırını ele geçirmeye çalıştığı kaydedildi.
 
ABD: İZLİYORUZ
 
ABD Dışişleri Bakanlığı, Kerkük’te yaşananlara ilişkin, “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz” açıklaması geldi.
 
Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, Kerkük ve çevresinde yaşanan olaylara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, bölgedeki bütün taraflara askeri aktiviteleri koordineli bir şekilde yapmaları ve sükuneti sağlamaları yönünde çağrıda bulunuldu.
 
ABD Başkanı Trump da, Kerkük’teki çatışmalarda taraf tutmadıklarını söyledi. Trump, “Kürtler ile Bağdat’ın anlaşamamasından memnun değiliz” dedi.
 
Almanya ise Peşmerge güçlerine eğitim desteğini durdurduğunu açıkladı. Bu karara gerekçe olarak da, Kerkük’teki çatışmalarda ve can güvenliği riski gösterildi.
 
IŞİD HAREKETE GEÇTİ
 
Öte yandan IŞİD’in de Kerkük’te bazı noktalarda saldırıya geçtiği ve iki köyü ele geçirdiği belirtiliyor.
 
Petrol kuyuları ordu güçleri ve Haşdi Şabi’nin eline geçti.
 
Köy sakinleri canlarını kurtarmak için kaçarken, IŞİD’in petrol sahalarına yöneldiği de iddialar arasında. (RUTERS) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.