Hangi illerde ve sınıflarda okullar açılacak?

Hangi illerde ve sınıflarda okullar açılacak?

Kabine toplantısında koronavirüs salgını nedeniyle getirilen tedbirlerin kaldırılmasına ilişkin bir dizi yeni karar alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacağını söyledi.

Erdoğan'ın bugün yaptığı açıklamaya göre, okulların yeniden açılmasıyla ilgili şu kararlar alındı:

Düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacak.
Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.
Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8'inci ve 12'nci sınıflarda eğitim-öğretime açılacak.

Erdoğan'ın açıklaması sonrası Milli Eğitim Bakanlığı da bir açıklama yayımladı. Buna göre bugün itibariyle tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda ülke genelinde yüz yüze eğitim başlıyor.

"Düşük ve orta riskli olarak tanımlanan illerde tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde yüz yüze eğitim gerçekleştirilecektir.

"Okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş sınıflarda haftada iki (2) gün, ortaokul 5, 6, 7. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki (2) gün, ortaokul 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, lise hazırlık 9. 10. 11. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki (2) gün, lise 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olacak şekilde yüz yüze eğitime başlanacaktır.

"Yüksek ve çok yüksek riskli olarak tanımlanan illerde yüz yüze eğitime; okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki (2) gün, 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat, 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olarak başlanacaktır.

"Özel gereksinimli öğrenciler için hizmet veren özel eğitim okul ve sınıfları ülke genelinde tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime başlayacaktır.

"Tüm okul kademeleri ve sınıf düzeylerinde yüz yüze eğitime 2 Mart Salı gününden itibaren başlanacaktır.

"Liselerdeki sınavlar 8 Mart Pazartesi gününden itibaren tüm illerimizde salgın tedbirleri çerçevesinde yüz yüze gerçekleştirilecektir.

"Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki eğitim kurumlarında mevcut kararlar uygulanmaya devam edecektir.

"Yüz yüze eğitim kapsamı dışındaki uygulamalarda uzaktan eğitime devam edilecektir. Yüz yüze eğitime katılım veli rızasına bağlı olarak gerçekleştirilecektir."

Türkiye, 1 Mart itibarıyla pandemiyle mücadelede yeni bir döneme geçiyor. Bu kapsamda, iller haftalık ortalama her 100 bin nüfusa düşen vaka sayısına göre risk gruplarına ayrılıyor.

Her 100 bin kişilik nüfusa düşen vaka sayısının 10'un altında olduğu yerler düşük, 11 ile 50 arasında olduğu iller ise orta riskli olarak nitelendiriliyor. İllere ait veriler, Pazartesi akşamları Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı daha önce 2 Mart'ta yüz yüze sınavların başlanacağını açıklamıştı. Liselerde ise 8 Mart'tan sonra sınavların yapılması öngörülüyor.

Bakanlığın daha önceki açıklamasına göre iller vaka sayılarına göre risk gruplarına ayrılacak, yüz yüze eğitim ve sınavlar 2 Mart'ta illerin koşullarına göre başlayacak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Okulların açılma takviminde yaşanan bir günlük erteleme için tüm vatandaşlarımızdan özür dilerim. Sağlık önceliğimiz" dedi.

İstanbul ve Ankara Valilikleri'nin açıklamasında "1 Mart 2021 Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar çerçevesinde her ilimizde içerisinde bulunulduğu ilan edilen risk grubu seviyesine dair belirlenen kurallara göre Hıfzıssıhha Kurullarımızca gerekli adımlar atılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

15 Şubat'tan bu yana geçerli olan mevcut durumda, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan tüm ilkokullarda, köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki resmi ve özel ilkokullarda, ortaokullar ve imam hatip ortaokullarının bütün seviyelerinde ve tüm bağımsız resmi anaokulu ve özel eğitim anaokulları ile özel okul öncesi eğitim kurumlarında haftada 5 gün yüz yüze eğitim yapılıyor.

22 Ocak'tan beri de 8. ve 12. sınıf öğrencileri ile mezunlar için isteğe bağlı açılan destekleme ve yetiştirme kurslarının yüz yüze sürdürülüyor.

Diğer öğrencilerin okula geri dönüp dönmeyeceği ise 1 Mart'taki kabine toplantısı sonrası il hıfzısıhha kurullarının vereceği kararlara göre belirlenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.