Hakkari'nin yaşayan tarihi: Meydan Medresesi

Hakkari'nin yaşayan tarihi: Meydan Medresesi

3 asır önce Hakkari Mirlerinden İbrahim Bey tarafından inşa edilen, bir çok alimin yetiştiği Meydan Medresesi geçmişin tarihi havasını derinden hissettiriyor.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari’nin Biçer Mahallesi'nde 1700-1701 yıllarında Hakkari Mirlerinden İbrahim Bey tarafından inşa edilen Meydan Medresesi, kentin simgesi konumundaki yapıtların başında geliyor.  

Hakkari bölgesinde tanınmış birçok âlim ve bilginin yetiştiği 319 yıllık medrese Hakkari’nin en önemli kültür varlıkları arasında gösteriliyor.  

Hakkari Üniversitesi "Hakkari'nin Turizm Merkezi Meydan Medresesi" projesi ile medreseyi turizme kazandırmayı hedefliyor.   

Cumhuriyetin kurulduğu dönemde cezaevi olarak kullanılan ve 1950’li yıllardan sonra atıl durumda olan Medrese 1984 yılında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştı.  

Hakkari Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yaşar Kaplan ile Hakkarili Yazar Vasfi Ak kentin yaşayan tarihi konumundaki en önemli sembolü olan medresenin misyonuna uygun olarak donatılıp korunmasını istedi. 

Hakkari Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Hakkari Tarihi araştırmacısı Yaşar Kaplan, “ Hakkari’de çok sayıda medrese bulunduğu bunlardan en önemlisinin ise Meydan Medresesi olduğunu söyledi. 

1701 yılında yapılan ve Cumhuriyet dönemine kadar İslami eğitim verilen Medresede çok sayıda imam ve bilginin yetiştiğini anımsatan Kaplan, “Mela Hıyeyine Bateyi gibi alimler bu medresede öğretmenlik yapmışlar. Onların dışında da çok sayıda iyi müderris de buradan çıkmıştır. Bunlardan biri de Mela Yasin’e Xanidir. Cumhuriyet kurulduktan sonra İslami tedrisat ve medreseler kapatılınca Hakkari Meydan Medresesi de cezaevine dönüştürüldü. Yani Cumhuriyet kurulduktan sonra burası 1950 yılına kadar cezaevi olarak kullanıldı” dedi.  

Her şehrin bir simgesi olduğunu anlatan Kaplan: “ Her şehrin bir ruhu var. Ruhsuz bir şehir yok. Bu eski yapılar medrese olabilir, kilise olabilir camiler o şehrin kimlikleridir. O şehri tanıtır. Bu da Hakkari’nin sembolüdür. Bugüne kadar ayakta durmuş. Hakkari dendiğinde Meydan Medresesi akla geliyor. Bir zamanlar orda eğitim var bilim var. Bilgin insanlar alimler vardır. Şuan bu medrese Hakkari Üniversitesine bağlıdır. Üniversite bazı projeler hazırladı. Burası hem bir etnografya müzesine dönüştürülecek hem de Hakkari tarihi ile ilgili arşivlerin korunması amaçlanıyor. Ziyaretçilere açılması hedefleniyor” şeklinde konuştu.  

Hakkarili yazar Vasfi Ak ise  Meydan Medresesi’nin hem ilim hem de bilim açısından çok zengin bir yer olduğunu  söyledi. 

319 yıl önce yaptırılan tarihi Meydan Medresesinin özüne uygun olarak korunması gerektiğini belirten Ak, “Umudumuz o ki bu tarihi medresenin tarihi özelliğini korumasıdır. Hakkari Üniversitesi veya Kültür Müdürlüğü burayı eski yapı olarak sahipsiz bırakılmasa iyi olur. Bu kadim mekan yaşama katılabilir. Hakkari kültürünü simgeleyen her türlü sembolün burada bulundurulması gerekir. Yani Hakkari kültürü sadece mezar taşlarından ibaret değildir. Halı dezgahları olmalıydı, çiftçilerin kullandığı eski sapanlar olmalıydı. İnşaat işlerini sembolize eden eski eserler olmalıydı. Her hücresinde farklı bir şey sergilenebilir. Hakkari kültürünün tüm unsurlarının burada sergilenmesini istiyoruz. Yılardır ayakta duran bu tarihi yapıya sahip çıkılmalıdır. Korunup yaşatılması gerekir” şeklinde konuştu.  

5-705.jpg2-20200906085543.jpg3-20200906085543.jpg

1-20200906085034.jpg4-20200906085035.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum