Hakkari'nin Corona ile sınavı!

Salgın bütün dünyayı kasıp kavurmaya devam ederken, ülke olarakta ciddi anlamda etkilenmiş bulunmaktayız. Salgın hızla yayılmaya devam etmekte, tedbirler de eş zamanlı değişerek alınmaktadır.

Dünyadaki vaka sayısı 1 milyonu, vefat edenlerin sayısı ise 50 bini bulmuş durumdadır.

Ülkede ise Vaka 16 bine yaklaşmışken vefat sayısı 300’e dayanmış durumda.

Peki özelde Hakkari bu salgının neresinde ve ne gibi tedbirler alınmış veya alınıyor?

Hakkari’ye salgın gelmez, yol üstü değil, yok bize bir şey olmaz diyerek fiyaka yapıyorduk.

Ama gerçekler her zaman acıdır. Ne yaparsak yapalım böyle bir salgından sıyırmak gibi bir şansımız zaten olamazdı. Hem de hemen dibimizde virüsten kırılan İran ve Irak varken.

İşte Hakkari’nin CORONA (Covid 19) virüs ile sınavı yeni başlıyor.

Daha düne kadar virüs gelmez rahatlığı ile cadde ve sokaklar dolup taşarken bu gün bütün uyarılara rağmen cadde ve sokak görüntülerinden pek te bir şeyin değişmediğini görüyoruz.

Böylesine etkili ve öldürücü bir salgının karşısında sorumsuzca davranmak önce bireyin kendisine, ailesine ve çevresine vereceği en büyük zarardır.

Ülke geneli önemli bazı adımlar atılıyor. Tedbirler noktasında devletin bütün uyarılarına harfiyen uyulmalıdır.

Valilik tarafından uygulanan tedbirler, yasaklar ve uygulamalara destek vererek toplum sağlığını korumak burada yaşayan her bireyin görevidir.

Lakin ilimizde salgının hızla büyüdüğünü düşünün, her aile en az 10 kişidir. Birinin virüsü kapması durumunda evdeki 10 kişinin bir anda karantinaya alınması ne kadar da zor ve kötü bir sonuç doğurur.

Ayrıca virüsün yayılması durumunda Hakkari merkezde tek bir hastane ve çok kısıtlı yoğun bakım yatak sayısı varken sağlık ekiplerinin üstün gayretleri bile kimseyi kurtaramayacaktır.

Bizlerin bilinçsizce cadde ve sokaklarda dolaşmamız, virüsü herhangi bir sebeple kamamız durumunda kendimizi ve ailemizi intihara sürükleyeceğimizi unutmayın.

Evde yatmak, yoğun bakımda yatmaktan daha iyidir.

Evet Hakkari’nin sınavı yeni başlıyor.

Hakkari valiliği ciddiyetle üzerinde duruyor. Vali İdris Akbıyık başkanlığında sürekli toplantılar yapılıyor ve toplumun sağlığını koruyacak tedbirler alınıyor.

Bunun yanında bir de ilin ekonomisini ciddi anlamda etkileyen durumlar söz konusu. Bu bağlamda Hakkari ve Yüksekova oda başkanları sürekli toplantılar halinde, esnafın ve çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde telkinlerde ve uyarılarda bulunuyorlar.

Bakın ülke geneli bir kampanya başlatıldı “bizbizeyeteriztürkiye” evet bu kampanyaya isteyen dilediği şekilde katkı sunabilir. Bir de bunun yanında “Biz Bize Yetelim Hakkari” demeliyiz.

Çünkü Hakkari tarihler boyu mert ve yiğit insanları ile öne çıkmıştır. İşte şimdi birlik olma, birbirimize destek verme zamanıdır.

 Özellikle de iş yeri sahipleri, mülk sahipleri kira ve işçi çalıştırma noktasında mağduriyetlerin büyümemesi için üzerlerine düşeni yapmalıdır.

Güzel bir örneğini bu hafta içerisinde iki ayrı iş yeri sahibini bir aylık kira almayacaklarını ilan etmeleri takdir edilir bir başlangıçtır.

Hakkari de tedbir almak diğer bütün bölgelerden daha kolaydır. Yeni Köprü ve Depin kontrol noktalarına konulacak birer sağlık istasyonu salgının hem girişini hem de yayılmasını önleyecektir.

Umuyoruz ki bir an önce öyle bir tedbir alınır.

HAKKARİ EVDE KAL, HAKKARİ EVDE KAL, HAKKARİ EVDE KAL

Evde televizyon izlemek, aktivite yapmak, Hastanede yoğun bakım tavanını izlemekten iyidir.

Sağlıcakla Kalın.

483b7bc3-56a8-4355-a997-26fc1670ce5f.jpg

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum